Betoging van HDP-aanhangers tegen de arrestatie van twee partijprominenten in november 2016 EPA

Het Turkse parlement heeft een leider van de pro-Koerdische partij HDP haar parlementszetel ontnomen. Dat gebeurde nadat het hoogste hof van beroep in Turkije een veroordeling uit 2013 van de HDP-politica had bekrachtigd. Figen Yüksekdag werd destijds en nu opnieuw schuldig bevonden aan het verspreiden van terroristische propaganda. 

Een andere HDP-leider, Selahattin Demirtas, werd eerder vandaag door een Turkse rechtbank veroordeeld tot vijf maanden celstraf, omdat hij vorig jaar in een toespraak het Turkse volk en de instituties zou hebben beledigd.

Referendum

De dubbele tegenslag voor de HDP, de op een na grootste oppositiepartij in het Turkse parlement, komt krap twee maanden voor het referendum over de uitbreiding van de macht van president Erdogan. De HDP is een verklaard tegenstander van die grondwetswijziging, die volgens de partij veel te veel macht legt bij één man, en de vrijheden van burgers aantast.

Yüksekdag en Demirtas zaten al gevangen. Ze werden in de arrestatiegolf na de mislukte couppoging van juli vorig jaar vastgezet, op beschuldiging van het leiding geven aan een terroristische organisatie. De HDP wordt door sympathisanten van president Erdogan beschouwd als de verlengde arm van de militante Koerdische PKK. De twee zijn in afwachting van hun berechting.   

De HDP-fractie in het parlement protesteerde luidkeels tegen de beslissing van het parlement om de zetel van hun voorvrouw af te pakken. De partij stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om hun twee leiders vrij te krijgen.      

STER reclame