Rode Kruismedewerkers dragen de aangespoelde lichamen
NOS NieuwsAangepast

Tientallen lichamen aangespoeld op Libische kust

Aan de kust van Libië zijn de lichamen aangespoeld van zeker 74 migranten. Het Libische Rode Kruis heeft dat meegedeeld. De lijken lagen vanochtend op het strand bij de stad Zawiya, 40 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli.

Vermoedelijk ging het mis op open zee, er zijn resten gevonden van een vergane rubberboot. Het Rode Kruis heeft foto's verspreid van lijkzakken aan de kust.

Lijkzakken aan de westkust van Libië

De lichamen worden voor onderzoek en identificatie naar Tripoli gebracht.

Elk jaar vallen veel doden op de smokkelaarsroute op de Middellandse Zee van Libië naar Italië. Vorig jaar waren dat ruim 4500, in 2015 2900 en in 2014 3100. "Dit is praktijk van alle dag", zegt van Iris van Deinse van het Rode Kruis. "Het komt misschien niet meer zo veel in het nieuws, maar er zijn nog steeds ontzettend veel mensen die de oversteek van Libië naar Italië proberen te maken met vaak gammele boten."

Ook deze winter wagen nog veel mensen de oversteek. In januari kwamen daarbij zeker 220 mensen om het leven. In Libië, dat worstelt met anarchie sinds de val van het regime van kolonel Kadhafi, zijn veel bendes van mensensmokkelaars actief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl