Het Sportforum met (vlnr) Valentijn Driessen, Kristie Boogert en Henk Hoijtink
NOS VoetbalAangepast

'Eredivisie naar Belgisch model of we blijven dobberen'

De groepsfase van de Champions League met tenminste één Nederlandse club. Sinds de invoering van het toernooi in 1992 weten we niet beter. Maar dat gaat, als gevolg van de matige resultaten in de voorbije jaren, zeer waarschijnlijk veranderen. In een poging het Nederlandse voetbal een zonniger toekomst te bieden, wordt in het Sportforum geopperd om over te stappen op het Belgische competitiemodel.

De kampioen van Nederland zal het met ingang van het seizoen 2018/2019 moeten doen met een ticket voor de voorrondes van de Champions League. Dan is de tiende plek op de UEFA-ranglijst de laagste klassering die rechtstreeks toegang geeft tot het miljoenenbal. Nederland staat momenteel dertiende.

Telegraaf-verslaggever Valentijn Driessen wijst naar het nieuwe format, waarin de vier topclubs uit de vier best geklasseerde landen zich automatisch plaatsen. Daardoor krijgen de landen die elfde en twaalfde staan geen ticket meer.

"Dit is gewoon realistisch. Het gaat om geld en de grote clubs bepalen. Anders doen zij niet mee en dan hebben we helemaal geen Champions League meer. De markt in Nederland is te klein. We kunnen niet meedoen met die grote jongens."

'Eredivisie moet voorbeeld nemen aan België'

België als voorbeeld

Dat Nederland pas op de plaats moet maken biedt ook voordelen, vindt Trouw-journalist Henk Hoijtink. "We weten weer waar we staan en wat er moet gebeuren. En aan de andere kant: de voorrondes zullen nu ook iets minder zwaar worden voor de Nederlandse clubs."

De eredivisie kan een voorbeeld nemen aan de Belgen - negende op de UEFA-lijst - waar na de reguliere competitie overgegaan wordt op play-offs. "De televisie is veel meer geïnteresseerd in twee extra duels tussen Feyenoord en Ajax dan pakweg Ajax tegen NEC", zegt Driessen.

Hoijtink: "De Belgen zijn eerder wakker geworden dan wij. Zij hebben ook diep gezeten, maar namen op tijd maatregelen. En kijk, ze hebben nu nog drie ploegen in de Europa League (Gent, Genk en Anderlecht, red.). Je kunt zeggen: dat hoeven we in Nederland niet, maar dan blijven we dobberen."

'Matige weerstand subtop maakt eredivisie voorspelbaar'

Kloof in eredivisie

Terwijl de kloof tussen Nederland en de rest van Europa steeds groter wordt, valt hetzelfde te zeggen over het niveauverschil tussen de top en subtop in de eredivisie. De achterstand van nummer vier FC Utrecht op koploper Feyenoord bedraagt 23 punten.

Het welbekende spreekwoord 'kampioen word je tegen de kleintjes' lijkt dit seizoen niet op te gaan. Saai? Geen sprake van, vindt Hoijtink. "Het is vooral spannend. De topclubs spelen nooit gelijktijdig. Dan zijn er dus altijd twee ploegen die de druk voelen dat ze móeten winnen."

Driessen vindt de competitie op deze manier wel degelijk saai. "Ik ben bij alle duels tussen toppers en subtoppers geweest. Alleen Heerenveen heeft tegen PSV kans gehad om te winnen. Verder is het voorspelbaar."

Is het de verdienste van Feyenoord, Ajax en PSV, of schieten de andere clubs tekort? Het laatste, zegt Hoijtink: "Van Vitesse bijvoorbeeld verwacht je dat ze erop klappen, met een paar van die Afrikanen in hun midden. Ze zakten tegen Ajax in. Dat valt toch tegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl