Verwarde man, die dreigde zijn appartement in Utrecht op te blazen, wordt afgevoerd (2015)
NOS NieuwsAangepast

Aantal meldingen over verwarde personen weer fors gestegen

Het aantal meldingen over verwarde personen is ook afgelopen jaar weer fors gestegen. De politie kreeg in 2016 ongeveer 75.000 telefoontjes over mensen met verward gedrag, zo'n 14 procent meer dan het jaar ervoor.

Sinds 2011 is het aantal meldingen bijna verdubbeld; het waren er toen 40.000. Ook zijn de situaties volgens de politie steeds ernstiger en zijn er vaker wapens bij betrokken.

"Regelmatig staat een arrestatieteam op een dak bij mensen die een zeer ernstig risico vormen of zelfs hun woning willen opblazen", zegt politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg in het NOS Radio 1 Journaal.

De stijging betekent niet per se dat er daadwerkelijk meer verwarde personen zijn in Nederland. Een persoon kan verantwoordelijk zijn voor meerdere meldingen.

In de Limburgse plaats Urmond blies een verwarde man zijn huis en zichzelf op (archief maart 2015)

Volgens Aalbersberg wordt al jaren geworsteld met de vraag waarom het probleem ogenschijnlijk groter wordt. "Ik denk dat het er natuurlijk mee te maken heeft dat de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is veranderd."

"Vroeger sloten we iemand op en nu zeggen we: die hoort gewoon in de samenleving thuis. Dat is prima, maar dan moet je vroeg psychische problemen signaleren en de preventie beter op orde hebben."

Het is de bedoeling dat de gemeenten vanaf volgend jaar verantwoordelijk zijn voor de aanpak van mensen met psychische problemen. Oorspronkelijk wilde de politie per ingang van afgelopen 1 januari zich niet meer bezighouden met de afhandeling van verwarde personen. Toen duidelijk werd dat de ggz er nog niet klaar voor was om de opvang over te nemen, werd de datum verschoven.

Aalbersberg benadrukt nog eens dat hij vindt dat verwarde personen geen werk zouden moeten vormen voor agenten. "Het gaat hier vooral om een categorie mensen met een ggz-verleden. Zij hebben net wat meer aandacht nodig. Wij zijn geen medici. Je hebt professionals nodig in de wijk en dan escaleert het minder."

Een opvangkamer voor verwarde personen in een Haags politiebureau

De forse toename van het aantal meldingen is al langer onderwerp van discussie in de politiek. Minister Schippers (VVD) van Volksgezondheid pleitte eerder deze maand voor een verplichte opname van drie dagen voor verwarde personen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer was het niet met haar eens. De tegenstanders vinden dat de opvang en begeleiding eerst verbeterd moet worden, voordat dwangopname een optie mag zijn.

De persoon die eerst in een instelling zat, heeft niet per definitie minder zorg nodig.

Onno Hoes van het Schakelteam Mensen Met Verward Gedrag

Volgens voorzitter Onno Hoes van het Schakelteam Mensen Met Verward Gedrag komt de stijging van het aantal meldingen door de toenemende aandacht voor het probleem. Ook wonen patiënten in de geestelijke gezondheidszorg langer thuis, doordat er in instellingen minder plek is. "De persoon die eerst in een instelling zat, heeft niet per definitie minder zorg nodig", zegt Hoes.

Psycholance

Het schakelteam, dat is ingesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en twee ministeries, pleit voor een landelijk alarmnummer voor meldingen over verwarde personen. Na zo'n melding zou een speciale ambulance met gespecialiseerde verpleegkundigen op pad kunnen gaan. In Amsterdam rijdt al zo'n psycholance.

Meldingen over verward gedrag in de hoofdstad worden rechtstreeks doorgezet naar de psycholance. De medewerkers blijken in ongeveer 80 procent van de gevallen de zaak zelf af te kunnen handelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl