NOS NieuwsAangepast

'Trump mag komen, maar niet op een officieel staatsbezoek'

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

Waarschijnlijk staat het pas in juli op de planning, maar het staatsbezoek van president Trump aan Groot-Brittannië houdt de Britse gemoederen nu al flink bezig. Duizenden studenten, bejaarden, ouders met kinderen, vakbondsleden, migranten, politici, activisten en artiesten verzamelden zich vanavond naast het parlement om te protesteren tegen het staatsbezoek.

Een van hen is Sarah Horton. Ze draagt een protestbord met een knip-en-plakwerk waarop Theresa May op het punt staat in bed te stappen bij Donald Trump. "May zou de Britse waarden hoog moeten houden: gelijkheid, acceptatie, het toestaan van immigratie. In plaats daarvan schurkt ze veel te dicht tegen Trump aan. Daar maak ik me zorgen over."

  • NOS / Suse van Kleef
    Sarah Horton
  • NOS / Suse van Kleef

De organisatie voorspelde dat er tienduizenden demonstranten zouden komen, maar zover kwam het niet. Uitwisselingsstudent Regina Kaun uit Mexico kan het weinig schelen. "Ik ben heel blij dat we allemaal samenkomen en een eenheid vormen. Het laat me zien dat ik niet alleen ben in mijn gevoel van boosheid, en dat meer mensen zich druk maken over de haat."

Na het omstreden inreisverbod en de non-stop stroom aan relletjes en ruzietjes in de eerste maand van zijn termijn vinden de demonstranten dat hun premier afstand zou moeten nemen, in plaats van Trump uit te nodigen voor een staatsbezoek.

Officieel staatsbezoek

Zo’n bezoek gaat namelijk met veel ceremonieel gepaard: een staatsbanket, militaire eresaluten, een tocht met de koets door Londen en traditioneel wordt er gelogeerd bij de Queen. Dat gaat veel mensen te ver.

Overigens vinden de meeste demonstranten niet dat Trump helemaal niet mag komen. "Hij mag komen, maar niet op een officieel staatsbezoek", zegt Sarah Horton. "Dat gaat miljoenen kosten. Wij leggen de rode loper uit, terwijl hij de grenzen dichtgooit voor mensen. Dat vind ik niet kunnen."

Ook de Amerikaanse promovendus Tiberio verzet zich tegen het officiële gedeelte. "Als hij op vakantie wil naar zijn Schotse landgoed dan moet hij dat lekker doen. Maar een officieel staatsbezoek, nee."

Bijna twee miljoen mensen tekenden een petitie tegen het geplande staatsbezoek. Daarom moest het Lagerhuis er vanavond over in debat. In Westminster liepen de meningen meer uiteen.

"Doorgaan met het staatsbezoek terwijl Trump nog steeds bezig is met zijn inreisverbod geeft een verkeerd signaal af aan het Witte Huis", vond Labourparlementslid Catherine West, die pleitte voor het intrekken van de uitnodiging van Trump.

Haar partijgenoot David Lammy vroeg zich af hoe hij zijn kinderen moest uitleggen "dat iemand die het over ‘grabbing pussy’ heeft, op staatsbezoek mag komen".

Het is in ons belang dat we hem proberen te beïnvloeden.

Edward Leigh, Conservatief

Conservatief Edward Leigh pleitte voor een andere aanpak. "Hij is de gekozen president. Het is in ons belang dat we hem proberen te beïnvloeden, dat hij onze standpunten hoort. We moeten met hem samenwerken. Het afzeggen van het staatsbezoek zou rampzalig zijn."

James Cartlidge vond ook dat de uitnodiging nu niet meer kan worden ingetrokken. “Dan zouden we onszelf belachelijk maken. Als we zorgen hebben over Trump, dan moeten we die met hem bespreken.”

We moeten ons verenigen tegen de regering van de VS.

Allessandro Tiberio, demonstrant

Ondanks de protesten en het debat gaat het staatsbezoek gewoon door, gaf de Britse regering al eerder aan. Een definitief moment is nog niet gekozen, maar het zal waarschijnlijk begin juli plaatsvinden.

Het leek de demonstranten buiten het parlement niet te deren. "We moeten ons als wereld verenigen tegen de regering van de Verenigde Staten", meende Allessandro Tiberio. "Als we hier met zo veel nationaliteiten staan, dan zijn we dat aan het doen."

  • NOS / Suse van Kleef
    De menigte buiten het parlement
  • NOS / Suse van Kleef

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl