KNVB zet de deur open voor 'laptoptrainers'

Aangepast

De KNVB wil de hoogste opleiding tot voetbaltrainer, de cursus Coach Betaald Voetbal, toegankelijker maken voor mensen die zelf niet op hoog niveau hebben gespeeld. Vandaag heeft de Nederlands voetbalbond de inschrijving geopend voor de vernieuwde cursus die in juni van start zal gaan.

1/62017: Edgar Davids (l) tijdens een stage bij Telstar ANP
2/62008/2009: deelnemers aan de cursus Coach Betaald Voetbal ANP
3/62008/2009: oud-voetballers Dennis Bergkamp, Phillip Cocu en Patrick Kluivert met hun trainersdiploma ANP
4/62003: Marco van Basten (m) ontvangt zijn diploma uit handen van ex-bondcoach Rinus Michels ANP
5/61998: Frank Rijkaard, Johan Neeskens, Guus Hiddink, Ruud Gullit en Ronald Koeman ANP
6/61992: de eerste cursus Coach Betaald Voetbal met Wim Rijsbergen, André Stafleu en Willem van Hanegem ANP

Uitgangspunt is dat er meer ruimte komt voor 'laptoptrainers', relatief jonge trainers die niet per se een grote carrière als profvoetballer hebben gehad, maar die met hun wetenschappelijke benadering van de sport voor nieuwe inzichten kunnen zorgen. Bij de toelating weegt de ervaring als profspeler vanaf nu minder zwaar dan voorheen.

Ook wordt er gekeken naar de ervaring die de cursist al heeft als trainer/coach en de maatschappelijke opleiding die hij/zij heeft gedaan.

Beoordeling

Een cursist bij Coach Betaald Voetbal werd in het verleden voor zestig procent beoordeeld op basis van zijn cv (werkervaring, opleiding en ervaring als speler) en voor veertig procent op basis van een cursusdag, waar onder andere een psychologische en persoonlijkheidstest worden gedaan. In de nieuwe opzet wegen beide onderdelen voor vijftig procent mee in de toelating.

Volgens Bram Groot, persvoorlichter van de KNVB, betekent dat niet dat iedereen die weleens langs de lijn van een voetbalveld heeft gestaan, nu wordt toegelaten. "Ook de maatschappelijke opleiding en eventuele ervaring als trainer zijn nu belangrijk", legt hij uit. "Je hoeft dus niet veel ervaring als speler te hebben, waardoor het makkelijker zal zijn om mee te doen aan de cursus."

Groot benadrukt dat de oude opzet van de cursus niet verkeerd was, maar dat de KNVB, onder andere door het rapport Winnaars van Morgen, met het oog op de toekomst een nieuwe weg wil inslaan. 

"Het was ook een vraag vanuit de voetbalwereld", aldus Groot. "Er is behoefte aan een ander type trainer, mensen die met vernieuwende ideeën kunnen komen. Misschien is dat wel iets waar de voetbalwereld behoefte aan heeft."

'Het wordt makkelijker om voetbaltrainer te worden'

KNVB-woordvoerder Bram Groot geeft uitleg over de vernieuwde cursus voor Coach Betaald Voetbal bij de Nederlandse voetbalbond.

Cursisten kunnen vanaf juni de inhoud van de cursus voor een groot deel ook zelf bepalen. Er komt een minder vastgelegd studieprogramma en meer ruimte voor eigen ontwikkeling. 

Groot: "Het is nog niet makkelijk om te zeggen wat voor mensen zich nu zullen opgeven voor de cursus. De criteria zijn veranderd, dus er zullen in de toekomst ook andere trainers komen."

STER Reclame