De KNVB wil de hoogste opleiding tot voetbaltrainer, de cursus Coach Betaald Voetbal, toegankelijker maken voor mensen die zelf niet op hoog niveau hebben gespeeld. Vandaag heeft de Nederlands voetbalbond de inschrijving geopend voor de vernieuwde cursus die in juni van start zal gaan.

Uitgangspunt is dat er meer ruimte komt voor 'laptoptrainers', relatief jonge trainers die niet per se een grote carrière als profvoetballer hebben gehad, maar die met hun wetenschappelijke benadering van de sport voor nieuwe inzichten kunnen zorgen. Bij de toelating weegt de ervaring als profspeler vanaf nu minder zwaar dan voorheen.

Ook wordt er gekeken naar de ervaring die de cursist al heeft als trainer/coach en de maatschappelijke opleiding die hij/zij heeft gedaan.

Volgens Bram Groot, persvoorlichter van de KNVB, betekent dat niet dat iedereen die weleens langs de lijn van een voetbalveld heeft gestaan, nu wordt toegelaten. "Ook de maatschappelijke opleiding en eventuele ervaring als trainer zijn nu belangrijk", legt hij uit. "Je hoeft dus niet veel ervaring als speler te hebben, waardoor het makkelijker zal zijn om mee te doen aan de cursus."

Groot benadrukt dat de oude opzet van de cursus niet verkeerd was, maar dat de KNVB, onder andere door het rapport Winnaars van Morgen, met het oog op de toekomst een nieuwe weg wil inslaan. 

"Het was ook een vraag vanuit de voetbalwereld", aldus Groot. "Er is behoefte aan een ander type trainer, mensen die met vernieuwende ideeën kunnen komen. Misschien is dat wel iets waar de voetbalwereld behoefte aan heeft."

'Het wordt makkelijker om voetbaltrainer te worden'

Cursisten kunnen vanaf juni de inhoud van de cursus voor een groot deel ook zelf bepalen. Er komt een minder vastgelegd studieprogramma en meer ruimte voor eigen ontwikkeling. 

Groot: "Het is nog niet makkelijk om te zeggen wat voor mensen zich nu zullen opgeven voor de cursus. De criteria zijn veranderd, dus er zullen in de toekomst ook andere trainers komen."

STER reclame