Russische VN-ambassadeur Tsjoerkin (64) overleden

Aangepast
De Russische VN-gezant Vitali Tsjoerkin Verenigde Naties

De Russische ambassadeur bij de VN, Vitali Tsjoerkin, is in New York overleden. Volgens zijn naaste medewerker bij de VN werd Tsjoerkin onwel in zijn werkkamer en is hij vervolgens met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij korte tijd later. De doodsoorzaak is nog onbekend.

De Russische president Poetin is diep geschokt door de plotselinge dood van de ambassadeur, laat het Kremlin weten. Poetin prees Tsjoerkins professionele kwaliteiten en zijn diplomatieke talent. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft op de website: "Een prominente Russische diplomaat is in het harnas gestorven." 

De diplomaat overleed een dag voor hij 65 zou zijn geworden. Tsjoerkin vertegenwoordigde zijn land bij de Verenigde Naties sinds 2006. Onder zijn Europese en Amerikaanse collega's stond hij bekend om zijn humor en gevatheid.

Harde standpunten

Maar hij kwam geregeld in het nieuws door zijn harde standpunten in discussies bij de VN over de Russische rol in Syrië en het onderzoek naar het neerhalen van de MH17. Zo sprak Tsjoerkin in de zomer van 2015 een veto uit over de oprichting van een VN-tribunaal om de daders van de ramp te berechten. 

Tijdens een felle woordenstrijd met VN-topman voor humanitaire hulpverlening Stephen O'Brien over Russische bombardementen op Oost-Aleppo, zei Tsjoerkin tegen zijn gesprekspartner:  "Bewaar uw commentaar maar voor de roman die u ooit gaat schrijven."

STER Reclame