NOS NieuwsAangepast

De strijd om het Surinaamse zand: zeeschildpad vs. bouwsector

Ruim honderd activisten vertrokken afgelopen zaterdag naar Braamspunt, het noordelijkste puntje van de Suriname-rivier, om te protesteren tegen de afgravingen die hier sinds een week weer zijn begonnen bij de zandtong.

Volgens wetenschappers en milieuactivisten is het strand van groot belang voor een van de unieke natuurverschijnselen van Suriname: de zeeschildpadden die hier jaarlijks duizenden eieren leggen.

Klik hier voor ons beeldverhaal over het strand en de zeeschildpadden van Suriname:

Schelpzand

De Surinaamse bouwsector heeft het schelpzand hard nodig. Daarom besloot de minister van Natuurlijke Hulpbronnen Regilio Dodson dat er sinds vorige week weer gegraven mag worden bij Braamspunt, nadat hij anderhalf jaar geleden nog had besloten de zandwinning om milieuredenen te verbieden.

Door het licht en geluid van de zandafgravingen worden de schildpadden volgens de activisten gestoord op het legstrand, dat door de zeestroming de afgelopen jaren al flink in omvang is afgenomen. De zeeschildpadden hebben al te maken met een aantal bedreigingen, zoals de stroperij. Die is al jaren een probleem is in Suriname.

Landafkalving

Bovendien vormt de zandtong een belangrijke buffer voor de golven van de Atlantische Oceaan. Een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds uit 2016 wijst uit dat zandwinning desastreuze gevolgen kan hebben voor de kust van Suriname. Het vormt volgens het onderzoek zelfs een directe bedreiging voor Paramaribo-Noord, dat opgeslokt kan worden door de zee als Braampunt verdwijnt.

De minister legt de bevindingen van het Wereld Natuur Fonds nu naast zich neer, omdat er niet voldoende alternatieven zijn voor het verkrijgen van de bouwstof. Volgens hem blijven de bedrijven die de afgravingen uitvoeren op veilige afstand van de schildpadden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl