NOS Nieuws

Reclameverbod op flitskredieten

Er komt een verbod op reclame voor flitskredieten. Dat zijn kortlopende leningen tegen extreem hoge rentes. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor in overleg met toezichthouder AFM een wetsvoorstel in de maak. Het verbod kan over zes weken ingaan.

Volgens AFM is het verbod nodig om kwetsbare consumenten in geldnood te beschermen. Die worden door veelal buitenlandse aanbieders verleid om snel geld te lenen, maar overzien niet dat hiervoor te hoge kosten in rekening worden gebracht, stelt de toezichthouder.

Billboards

Aanbieders van flitskredieten adverteren vaak met billboards langs snelwegen, maar het verbod geldt ook voor banners op internet en wervende websites. "Alleen sites met feitelijke informatie zijn straks nog toegestaan," zegt een woordvoerder.

Minister Dijsselbloem kondigde vorig jaar al een reclameverbod aan voor een zestal risicovolle financiële producten, zoals binaire opties en futures met een hoog risico. Binaire opties zijn beleggingsproducten die volgens AFM een hoog gok-gehalte hebben.

"De kans is groot dat je in korte tijd al je geld kwijtraakt. Bovendien is het heel moeilijk om winst te maken met binaire opties omdat je heel vaak goed moet voorspellen," waarschuwt AFM op z'n site.

Volgens AFM worden consumenten steeds vaker blootgesteld aan schadelijke risicovolle producten, die bovendien steeds agressiever aan de man gebracht worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl