Directeur Monika Dhian Ho van Instituut Clingendael
NOS Nieuws

Clingendael vindt oprichting Nationale Veiligheidsraad noodzakelijk

Onderzoeksinstituut Clingendael pleit voor de oprichting van een soort Nationale Veiligheidsraad in Nederland. Volgens het instituut lopen de problemen op het gebied van veiligheid in de komende jaren zo uiteen, dat er een goede coördinatie nodig is. De aanbeveling staat in de Strategische Monitor 2017 die vandaag is gepresenteerd. Het rapport werd overhandigd aan minister Koenders.

Volgens Clingendael is het absoluut noodzakelijk dat het beleid van de verschillende departementen in Nederland beter op elkaar wordt afgestemd. Ze moeten beter samenwerken en dat moet worden aangestuurd door een gezaghebbend orgaan, een soort Nationale Veiligheidsraad.

In de monitor worden bedreigingen voor de internationale samenwerking in kaart gebracht. Er wordt een onderscheid gemaakt in tien deelterreinen, waaronder terrorisme, klimaat en internetcriminaliteit.

Meeste zorgen

Het instituut maakt zich het meeste zorgen over de territoriale integriteit. De houding van Rusland en de onzekerheid over de bescherming van de internationale grenzen door de Amerikanen zijn volgens het instituut reden tot zorg.

Verder wordt de internationale samenwerking bedreigd door de vertrouwenscrisis in de EU en de kans op nieuwe terroristische aanslagen. Ook waarschuwt Clingendael dat de toenemende digitalisering kan leiden tot maatschappelijke onrust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl