Hollandse Hoogte | Patrick van Katwijk

De politie is het asociale gedrag in het verkeer beu en wil daar met radicale maatregelen paal en perk aan stellen. Alle auto's zouden moeten worden uitgerust met een ademslot, een snelheidsbegrenzer en apparatuur die het onmogelijk maakt om tijdens het rijden te appen of te mailen.

Dat zegt commissaris Egbert-Jan van Hasselt, de landelijke projectleider infrastructuur bij de Nationale Politie. Volgens hem kunnen alleen zulke drastische maatregelen het aantal verkeersslachtoffers terugdringen.

Drankgebruik

"Automobilisten gedragen zich steeds slechter. Alleen handhaven is niet meer voldoende. Je moet hun gedrag aan de voorkant beïnvloeden", zei Van Hasselt in het NOS Radio 1 Journaal.  "Ik doe een oproep aan de politiek om hier werk van te maken."

Landelijk verkeersofficier Achilles Damen noemt het plan in De Telegraaf interessant. "Alle technische hulpmiddelen die het veiliger kunnen maken en die helpen het aantal slachtoffers terug te dringen vind ik de moeite waard."

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland is na een jarenlange daling weer gestegen. In 2015 waren dat er 621, vergeleken met 570 in de twee jaren daarvoor. Cijfers over 2016 zijn nog niet beschikbaar.

STER reclame