AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump doelde niet op een aanslag in Zweden

President Trump heeft gereageerd op de verwarring die is ontstaan na zijn uitspraken over Zweden. Volgens het Witte Huis verwees Trump niet naar een specifiek incident toen hij zaterdag zijn verbazing uitsprak over gebeurtenissen in het Scandinavische land.

De president zegt op Twitter dat hij zich baseerde op een item in het nieuwsprogramma Tucker Carlson Tonight van Fox News, over migranten in Zweden. In het door Trump bekeken interview met een documentairemaker wordt de suggestie gewekt dat er een verband is tussen de komst van vluchtelingen en meer gevallen van verkrachting en wapengeweld in Zweden.

Trump zorgde zaterdag voor grote verwarring toen hij tijdens een speech begon over Zweden, zonder uit te leggen wat hij bedoelde. "Kijk naar wat er gisteravond is gebeurd in Zweden", riep Trump. "In Zweden!" Maar in Zweden wist niemand waarover Trump het had.

De president noemde Zweden in combinatie met Parijs, Nice, Brussel en Berlijn. Hij leek daarmee te verwijzen naar een aanslag of groot veiligheidsprobleem in het land.

De Zweedse ambassade in Washington vroeg het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wat de president precies bedoelde. Daar is nu dus een antwoord op gekomen: Trump zou zich met het woord "gisteravond" versproken hebben, en de situatie met vluchtelingen in Zweden in het algemeen hebben bedoeld. In 2015 kwamen ongeveer 160.000 immigranten naar dat land.

Niet de eerste keer

Donald Trump is precies een maand president van de Verenigde Staten. Het is niet de eerste keer dat een opmerking over terrorisme van Trump of een medewerker van het Witte Huis controverse oproept.

Een van zijn naaste adviseurs, Kellyanne Conway, sprak over een bloedbad in Bowling Green, dat nooit heeft plaatsgevonden. Er zijn daar wel twee Irakezen opgepakt die banden met terroristen hebben. En woordvoerder Sean Spicer had het over een aanslag in Atlanta, maar hij bedoelde de aanval op een nachtclub in Orlando.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl