Reuters
NOS NieuwsAangepast

SpaceX schiet raket alsnog succesvol de ruimte in

Een raket van het bedrijf SpaceX is vandaag succesvol gelanceerd vanaf een basis in Florida. De 70 meter hoge Falcon-raket schoot 2500 kilo aan lading de ruimte in, waarmee het International Space Station (ISS) wordt bevoorraad. Aan boord is voedsel voor de zes astronauten van het ISS en materiaal voor medische tests.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de raket gisteren werd gelanceerd. Dertien seconden voor lancering werd de missie om technische redenen uitgesteld.

Een gedeelte van de raket landde negen minuten na lancering weer op de aarde.

SpaceX is een particulier bedrijf dat is ingehuurd door NASA om het ISS te bevoorraden. Het plan is om eind 2018 ook astronauten naar het ruimtestation te brengen. SpaceX is opgericht door miljardair Elon Musk, die onder andere achter het autobedrijf Tesla zit. Eerder had hij betaalsite PayPal in handen.

Reuters
Een gedeelte van de Falcon-raket landde weer

Het was de eerste keer dat SpaceX een raket afvuurde vanaf het historische lanceercomplex 39A van het Kennedy Space Center. Dat werd in de jaren 60 gebouwd voor de Apollo-ruimtemissies.

Astronauten vlogen vanaf die plek naar de maan. Daarna heeft het complex dienst gedaan als lanceerplek voor spaceshuttles, tot dat programma zes jaar geleden werd stopgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl