Een van de vele gedenktekens op de rampplek
NOS NieuwsAangepast

Rusland wil helpen met ontcijferen radarbeelden vlucht MH17

Rusland heeft aangeboden het team dat onderzoek doet naar de ramp met vlucht MH17 te helpen met het ontcijferen van de radargegevens die de Russen in oktober hebben aangeleverd. Dat meldt de nieuwszender RT.

Die gegevens zijn volgens de Russische luchtvaartautoriteiten "zeer gedetailleerd", want het zijn de ruwe beelden. "Dat verzekert automatisch de authenticiteit en exclusiviteit ervan", aldus de Russen.

Het lukt het internationale onderzoeksteam JIT in Nederland niet om de gegevens te ontcijferen, omdat die in een ongebruikelijk format zijn aangeleverd. Volgens de luchtvaartautoriteit Rosaviatsija zijn de gegevens wel over te zetten in het Asterix-format dat in Europa wordt gebruikt, maar gaat er dan veel verloren.

Verbazing

Eind januari besloot het JIT om Rusland om aanvullend materiaal te vragen om de gegevens alsnog te kunnen ontcijferen. Afgelopen donderdag zei het OM dat het justitie in Rusland heeft laten weten dat er een aanvullend rechtshulpverzoek zal worden gestuurd.

De Russen verbazen zich erover dat het drie maanden heeft geduurd voor Nederland toegaf dat het de gegevens niet kon uitlezen. Volgens Rosaviatsija is Rusland te allen tijde bereid te helpen bij het decoderen.

De gegevens zouden afgelopen najaar zijn ontdekt. De radarapparatuur was vervangen tijdens onderhoud kort na de ramp met de MH17 op 17 juli 2014. Een technicus zou hebben ontdekt dat er nog belangrijk materiaal van de dag van de ramp opstond. Die opnamen zijn in oktober aan Nederland gegeven.

In september maakte het JIT bekend dat de MH17 is neergehaald door een Buk-raket die vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne was gebracht en na de ramp weer teruggebracht werd naar Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl