Aad de Mos viert een Vitesse-goal door het veld in te rennen
NOS VoetbalAangepast

Vitesse-Ajax tien jaar terug: het wonder van De Mos

Met Vitesse-Ajax vanmiddag op het programma (aftrap 14.30 uur) zullen de gedachten van veel fans van beide clubs weer even afdwalen naar tien seizoenen geleden. Op 24 december 2006 groeide diezelfde ontmoeting namelijk uit tot een gedenkwaardig duel.

Het was de dag waarop Vitesse een 2-0 achterstand omboog in een 4-2 zege en de dag waarop trainer Aad de Mos uitzinnig van vreugde het veld over rende. De coach hoeft tien jaar later dan ook geen enkele moeite te doen om het zich te herinneren. "Dat is een van de meest historische wedstrijden in mijn carrière..."

Aad de Mos tijdens Vitesse-Ajax op 24 december 2006

En het begon allemaal nog wel zo voortvarend voor Ajax, dat binnen vier minuten al op voorsprong kwam via Zdenek Grygera. "We werden in de beginfase afgebluft door Ajax", blikt De Mos terug.

Zijn ploeg was onder de indruk van de op papier veel sterkere tegenstander, die met internationals als Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar en Maarten Stekelenburg aantrad. Bij Vitesse stonden onder anderen Harald Wapenaar, Purrel Fränkel en Mads Junker in de basis.

Nog voor rust kwam Ajax op 0-2 door een goal van Tom de Mul. Het deed radiocommentator Evert ten Napel de uitspraak ontlokken dat "je bijna mag denken dat de wedstrijd nu wel gespeeld is".

Velen zullen dat op dat moment met hem hebben gedacht, maar De Mos had er zo zijn eigen ideeën over. "Ik kreeg een ingeving om de ploeg nog eens op te peppen. Ook omdat ik had gezien dat Ajax-coach Henk ten Cate niet eens in de kleedkamer was. Die stond op de gang een sjekkie te roken..."

Henk ten Cate druipt af in Arnhem

Oud-PSV'er Remco van der Schaaf speelde in die periode bij Vitesse op het middenveld. Ook hij kan zich die decembermiddag zo voor de geest halen. "Soms zijn er kantelpunten in een wedstrijd. Dit was er zo een. Het was prachtig."

'Alleen in dromen'

De Mos: "Dan gebeurt er iets voor je ogen waar je alleen maar van kan dromen. Dat gebeurt maar één keer..." Uitzonderlijk was het inderdaad, want in de tweede helft had Vitesse binnen no-time de achterstand ongedaan gemaakt dankzij goals van Danko Lazovic en Mads Junker.

En daar bleef het niet bij. Ajacied Gabri moest er twintig minuten voor tijd met rood vanaf. De Arnhemmers roken bloed. In de slotfase volgde de beloning. Op aangeven van Van der Schaaf tikte invaller Fred Benson de 3-2 binnen.

Fred Benson juicht na de 3-2, Maarten Stekelenburg en Hedwiges Maduro balen

De Gelredome, toen nog wel volledig gevuld met ruim 24.000 toeschouwers, ontplofte. "Ja, dat zorgde voor een enorme ontlading in het stadion, bij de spelers en niet te vergeten bij mijzelf", vertelt De Mos.

De coach refereert aan de sprint die hij trok om zich schreeuwend en wild gebarend bij zijn feestvierende spelers te voegen. Die keken verbaasd op van hun huppelende en springende trainer die wel erg ver uit zijn coachvak was gekomen.

"We waren aan het juichen en opeens zagen we de trainer de hoek om komen", herinnert Van der Schaaf zich. "Geweldig! Het geeft toch aan hoe betrokken hij was."

Ajax verspeelt titel

Een minuut later kon de nog nahijgende De Mos alweer op herhaling, want oud-Ajacied Youssouf Hersi maakte er zelfs nog 4-2 van. "Op de terugweg van die sprint kwam ik Henk ten Cate tegen", lacht De Mos. "Daar hebben we het later samen nog weleens over gehad."

De nederlaag in Arnhem had later voor Ajax grote gevolgen. De Mos: "Het maakte op het einde van de rit het verschil tussen wel of geen kampioenschap voor Ajax, dat op de laatste speeldag één doelpunt tekort kwam op landskampioen PSV."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl