AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump 'op campagne' in Florida: even onder vrienden zijn

Amper een maand na zijn inauguratie heeft president Trump in Florida zijn achterban toegesproken. In een speech van 45 minuten herhaalde Trump zijn campagnebeloftes om banen te creëren en iets te doen aan de politieke mores in Washington. Hij ging niet in op de moeizame start van zijn kabinet.

Trump leek na vier problematische weken in het Witte Huis toe aan een warm bad. "Ik wil onder vrienden zijn, ik wil onder het volk zijn", begon hij zijn toespraak voor de ruim 9000 aanhangers. Om meteen daarna uit te halen naar de media: "En ik wilde tot jullie spreken zonder het filter van fake news."

Trump in 'comfort zone' in Florida

Kritiek op de pers was opnieuw de hoofdmoot in de speech van de president. Trump trok zich niets aan van de stortvloed aan kritiek die hij had gekregen op zijn persconferentie, afgelopen donderdag, waarbij hij op ongekende wijze de confrontatie zocht met journalisten. In Florida noemde Trump de media "een groot deel van het probleem".

Ook zei hij dat zijn verre voorgangers Abraham Lincoln en Thomas Jefferson "met de media vochten" en hun leugens benoemden. Lincoln en founding father Jefferson worden gerekend tot de grootste en invloedrijkste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis.

 • AFP
  Trump sprak voor ongeveer 9000 mensen in Melbourne, Florida
 • AFP
  First lady Melania was er ook bij
 • AFP
  De bijeenkomst leek op die uit de campagne, afgelopen najaar
 • AFP
  Trump haalde een van zijn aanhangers op het podium

Trump sprak ook over veiligheid en het gevaar van moslimterrorisme. Hij verwees daarbij naar terrorisme in landen die veel vluchtelingen hebben opgenomen, zoals Duitsland. Ook had hij het over "wat er gisteravond gebeurde in Zweden". Hij leek daarmee dus te verwijzen naar een aanslag, maar er is helemaal niets gebeurd in Zweden. Op sociale media worden er veel grappen gemaakt over de opmerking van Trump.

'Zweden, wie had dat gedacht?'

De bijeenkomst in Florida leek sterk op de campagnebijeenkomsten van Trump uit het najaar. De president had zijn stropdas afgedaan en gooide demonstratief zijn papieren speech weg, al bleef de autocue gewoon staan. First lady Melania Trump was ook in de hal.

Trump nodigde een supporter uit op het podium en stond zijn microfoon aan hem af. De man had naar verluidt sinds 04.00 uur in de ochtend gewacht bij de hal in Melbourne, om zeker te zijn van een plaats in het publiek. "Deze man is zo geweldig", zei Trump. "Hij heeft de beste dingen over mij gezegd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl