Organisatie WK biatlon blundert met Russisch volkslied

Aangepast
De Russische winnaars zingen zelf het juiste volkslied EPA

De organisatie van de WK biatlon in het Oostenrijkse skidorp Hochfilzen heeft geblunderd met het Russische volkslied. De winnaars van het goud op de 4x7,5 kilometer kregen tijdens de medailleceremonie een oude versie van hun volkslied te horen.

Een bekende Russische tv-commentator greep in door het podium op te lopen, een microfoon te pakken en de huidige versie van het volkslied in te zetten, al snel bijgestaan door de vier biatleten.

De Russen kregen aanvankelijk het zogeheten Patriottenlied gespeeld, dat na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 aanvankelijk als volkslied werd gebruikt onder president Boris Jeltsin.

De huidige president Vladimir Poetin greep in 2000 terug op het volkslied van de Russische federatie, dat in het verleden ook al als nationale hymne fungeerde.

Vorige week werd voorafgaand aan de confrontatie in de Fed Cup tussen de Verenigde Staten en Duitsland op Hawaï al geblunderd met het Duitse volkslied, waarvan een omstreden en niet meer gebruikt couplet werd gezongen. 

STER Reclame