Reuters

Het Iraakse leger is een offensief begonnen om het westen van de stad Mosul te heroveren op terreurgroep IS. Premier Abadi heeft dat gezegd in een televisietoespraak. Het leger rukt vanuit het zuiden op in de richting van de stad.

Ten zuidwesten van de stad, in de omgeving van het vliegveld, zijn bombardementen door de internationale coalitie gemeld. De luchthaven van Mosul is ook nog in handen van IS-strijders. 

In het oosten van Mosul, dat het Iraakse leger vorige maand heroverde op IS, zijn op twee plekken in de stad zelfmoordaanslagen gepleegd. Volgens veiligheidsbronnen zijn bij een aanslag op een militaire controlepost drie militairen omgekomen.

In een winkelwijk in het oosten van de stad bracht een tweede aanslagpleger zijn riem met explosieven tot ontploffing; daarbij zouden twee dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Andere bronnen melden dat er negen mensen zijn gedood bij de twee aanslagen. Ook raakten bijna twintig mensen gewond. 

Op 10 februari vielen in dezelfde winkelwijk tien doden bij een zelfmoordaanslag. Minder ervaren Iraakse militairen hebben in Oost-Mosul de plaats ingenomen van de elitetroepen die er eerst de orde bewaakten, maar nu zijn ingezet bij het nieuwe offensief.  

Pamfletten

De Iraakse luchtmacht wierp vannacht miljoenen pamfletten af boven het westelijk deel van Mosul, met daarop de boodschap dat het offensief aanstaande was. Strijders van IS worden opgeroepen hun wapens neer te leggen en zich over te geven.

De extremistische strijders zijn omsingeld door het regeringsleger, dat het oosten van de stad de afgelopen maanden wist te bevrijden; het openbare leven begint daar weer op gang te komen. In het door IS bezette westen wonen naar schatting 650.000 mensen.

Overgave

Volgens de Iraakse autoriteiten bevatten de pamfletten "instructies voor burgers om zich klaar te maken voor het verwelkomen van de Iraakse strijdkrachten die hun gebieden komen bevrijden, en waarschuwingen aan IS-leden dat ze hun wapens moeten neerleggen en zich moeten overgeven".

STER reclame