Dick Drayer/NOS

Voormalig premier Gerrit Schotte trekt weer aan de touwtjes in Curaçao. Na een roerige week in het parlement heeft de partijleider van de MFK een nieuwe meerderheid gevormd.

De coalitie van premier Koeiman verloor de meerderheid vorige week. Koeiman liet het parlement ontbinden en schreef nieuwe verkiezingen uit. Dat was een streep door de rekening van Schotte, die dacht dat hij zonder al te veel moeite een nieuwe regering zou kunnen vormen, op basis van de verkiezingsuitslag van 5 oktober vorig jaar.

'Coup'

Schotte moest dus iets anders verzinnen om de macht te grijpen. Dinsdag riep hij eigenhandig de Staten (het parlement in Curaçao) bijeen, organiseerde een meerderheid en stuurde de parlementsvoorzitter en het kabinet-Koeiman naar huis. Maar omdat Schotte de voorzitter had gepasseerd bij het oproepen van de Staten, bestempelde gouverneur Lucille Wout zijn 'coup' als illegaal.

Vrijdag was er opnieuw een vergadering van het parlement en nu ging alles wel volgens de regels. Schotte liet alleen Koeiman en de minister van Justitie nog even op hun plaatsen, naar eigen zeggen om geen bestuursvacuüm te creëren.

Schotte staat de pers te woord Dick Drayer/NOS

Gouverneur Wout is opnieuw aangewezen om de consultatieronde te doen voor de formatie van een nieuw kabinet. Zij zal op haar beurt voormalig minister Larmonie-Cecilia aanwijzen als formateur voor een nieuw te vormen interim-kabinet, dat de lopende zaken waarneemt tot aan de verkiezingen van 28 april.

Omkoping

Schotte zal proberen om de verkiezingen tegen te houden. Hij wil doorregeren met de nieuwe meerderheid. Dan moet hij wel eerst in hoger beroep worden vrijgesproken van ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

Vorig jaar werd hij voor die feiten veroordeeld tot drie jaar cel en ontzegging van het passieve kiesrecht. Veroordeelde politici kunnen op Curaçao geen ministerspost aanvaarden. Het hoger beroep dient vlak voor de aangekondigde verkiezingen.

STER reclame