NOS NieuwsAangepast

Blinde sjeik, pleger van aanslag op WTC in 1993, overleden

Omar Abdel-Rahman, een van de plegers van de bomaanslag op het World Trade Centre in New York in 1993, is in een Amerikaanse gevangenis overleden. De geestelijke, geboren in Egypte, stond ook bekend als de 'blinde sjeik'. In de jaren 80 en 90 was hij het gezicht van de radicale islam. Hij zat al bijna twintig jaar gevangen in de VS wegens de geruchtmakende aanslag, die door een groep van zes mannen werd beraamd.

De bomaanslag op het WTC behoorde tot de eerste grote terreuraanslagen in de Verenigde Staten, waardoor de Amerikanen zich realiseerden dat ook zij niet immuun zijn voor internationaal moslimextremisme. Ruim acht jaar later, op 11 september 2001, zouden beide wolkenkrabbers worden verwoest door aanslagen gepleegd met passagiersvliegtuigen.

Kunstmest

In februari 1993 werd geprobeerd de torens met een vrachtwagen op te blazen. Met een gehuurde truck werd een bom naar de parkeergarage onder de wolkenkrabbers gebracht. De ontploffing veroorzaakte een krater van 30 meter.

De rook die vrijkwam bereikte de 93ste verdieping van het gebouw. Zes mensen kwamen om het leven, en honderden mensen raakten gewond door de bijna 600 kilo zware bom, gemaakt van de ingrediënten voor kunstmest.

Maker bom aanslag op WTC New York overleden

In zijn geboorteland Egypte gold Abdel-Rahman al als extremist. Hij werd vervolgd omdat hij ervan werd verdacht de aanzet te hebben gegeven tot de moord op de Egyptische president Sadat in 1981. Hij kwam echter vrij en ging in ballingschap.

Ondanks het feit dat hij op een Amerikaanse lijst stond met vermoedelijke terroristen, wist de radicale sjeik via de ambassade in Sudan een visum voor de VS te krijgen. Daar kreeg hij later een permanente verblijfsstatus.

Stedelijk terrorisme

Vanuit New York verspreidde hij zijn radicale preken over de wereld. Net toen de Amerikaanse autoriteiten een procedure waren gestart om Abdel-Rahman het land uit te zetten, pleegde hij de aanslag op het WTC. Hiervoor werd hij vier maanden later opgepakt.

Het bewijs kwam deels van een bodyguard van de sjeik die FBI-informant was geworden. Hij maakte video- en geluidsopnamen waarop onder meer werd vastgelegd hoe enkele verdachten kunstmest en brandstof mengden voor het maken van bommen.

Volgens het OM was hij van plan een "oorlog van stedelijk terrorisme" in de VS te beginnen, waarbij in New York tal van bruggen, tunnels en kantoren hadden moeten worden opgeblazen, inclusief het hoofdkwartier van de VN. De bedoeling was onder meer om Amerika te dwingen bondgenoot Israël niet langer te steunen.

Omar Abdel-Rahman had diabetes, waardoor hij al in zijn jeugd blind werd, en een hartaandoening. Hij stierf in een gevangenis in North Carolina en was 78 jaar oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl