De Unox-fabriek van Unilever in Oss
NOS NieuwsAangepast

Beleggers wrijven in hun handen en hopen op strijd om Unilever

  • Achille Prick

    Redacteur Economie

  • Achille Prick

    Redacteur Economie

Het Amerikaanse Kraft Heinz bood gisteren 143 miljard dollar voor het Brits-Nederlandse concern; het hoogste bod op een Nederlands bedrijf ooit. Unilever heeft dat naast zich neergelegd, maar Kraft Heinz lijkt het daar niet bij te laten. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) acht de kans groot dat Unilever daadwerkelijk wordt overgenomen.

De wens is daarbij de vader van de gedachte, want de VEB kijkt vooral naar de belangen van beleggers, die garen spinnen bij een oplopende beurskoers. "Kraft Heinz is een zeer kapitaalkrachtige partij, die komen waarschijnlijk met een nieuw bod", zegt directeur Paul Koster van de VEB.

Kraft Heinz is zelf echter niet rijk, en al met schulden overladen. Maar met hulp van de eigenaren - onder wie miljardair Warren Buffett - kan het bedrijf mogelijk veel geld lenen om de overname te bekostigen, die vervolgens door keiharde kostenbesparingen en een uitverkoop bij Unilever terugverdiend zal moeten worden.

Koster hoopt op een overnamestrijd. "Ook al heeft Unilever het bod naast zich neergelegd, het bestuur van Unilever moet sowieso om de tafel met de Amerikanen. In het belang van de aandeelhouders zal het bestuur moeten onderzoeken of ze tot een goede deal kunnen komen."

Ook zal het bestuur van Unilever volgens de VEB moeten laten zien dat het bedrijf een plan heeft om de waarde van het aandeel de komende jaren te laten stijgen. Daarmee wordt het voor aandeelhouders misschien minder interessant om mee te werken aan een verkoop van Unilever. ''Er is veel in beweging in de voedingsmiddelenindustrie en nog meer in de markt van verzorgingsproducten. Als Kraft Heinz afhaakt, staan er mogelijk anderen op de stoep. Dan moet je als concern een verhaal hebben."

Prooi

Daarbij sluit Koster niet uit dat ook Unilever niet ontkomt aan snijden in de organisatie. "Ze hebben onlangs wat tegenvallende berichten over de groeiverwachting naar buiten gebracht. Dan zul je wat moeten gaan doen, anders ben je dus sowieso een prooi voor een overname."

Unilever heeft onder huidig bestuursvoorzitter Paul Polman meer oog gekregen voor duurzaamheid. Volgens analisten biedt dat voor nieuwe eigenaren juist mogelijkheden om te bezuinigen bij Unilever. Zeker een partij als Kraft Heinz is gericht op het maximaliseren van de winst; andere belangen zijn ondergeschikt. De vrees dat Unilever wordt kaalgeplukt door de Amerikanen lijkt niet ongegrond.

Duurzaamheid

"Dit wordt natuurlijk met grote interesse gevolgd", zegt Rients Abma van Eumedion, de belangenvereniging van institutionele beleggers. "Onze leden kijken bij een eventuele verkoop van hun belang zeker niet alleen naar de prijs die ze kunnen krijgen, maar ook naar zaken als duurzaamheid, betekenis voor de samenleving en werkgelegenheid. Mocht Kraft Heinz de overname vijandig doorzetten, dan zullen dat soort zaken nog zwaarder wegen".

De macht van de Nederlandse aandeelhouders van Unilever is overigens beperkt. Hoewel de verzekeraars NN en ASR samen zo'n 15 procent in handen hebben, is het gros van de aandelen in Angelsaksische handen.

"Unilever heeft een notering in Londen en daar is 80 procent van de aandelen in bezit van Amerikanen of Engelsen", zegt Koster van de VEB. "Van de notering in Amsterdam is 32 procent in bezit van Amerikanen. Al hebben NN en ASR wel weer wat meer te zeggen met preferente aandelen. Het kan een interessant gevecht gaan worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl