NOS NieuwsAangepast

Kerken protesteren tegen asielbeleid kabinet

Vertegenwoordigers van kerken hebben geprotesteerd tegen het asielbeleid van het kabinet-Rutte. Ze deden dat bij een werkbezoek aan uitgeprocedeerde vreemdelingen in Ter Apel.

De kerken maken zich zorgen over het voornemen van het kabinet om illegaliteit voortaan strafbaar te stellen, net als de hulp aan illegale uitgeprocedeerde vreemdelingen. Veel Nederlandse kerken bieden hulp aan illegalen.

Vertegenwoordigers van de kerken lieten zich in het vertrekcentrum in Ter Apel bijpraten over wat er gebeurt als de uitzetprocedure van een asielzoeker tot een eind is gekomen.

Greppel

Bij de dienst Vertrek en Terugkeer kregen zij te horen dat de uitgeprocedeerde asielzoekers er zelf voor moeten zorgdragen dat ze Nederland verlaten. Volgens de kerken is dat een onzinnige regel. "Die mensen gaan de illegaliteit in," zegt dominee Peter Verhoeff van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

De kerkleden vinden dat barmhartigheid nu strafbaar wordt gesteld. Vluchtelingenwerker John van Tilborg: "Ik denk niet dat het voor een christen mogelijk is om iemand in de greppel te zien liggen en eraan voorbij te lopen en te zeggen 'we hebben de bijbel niet gelezen'."

Niet acceptabel

"Dat mensen die proberen iets aan opvang te doen nu zelf strafbaar worden, dat is natuurlijk een situatie die voor de kerken niet acceptabel is."

Volgens parochiebestuurder Giel Sertons uit Emmen komt de nieuwe maatregel van het kabinet eigenlijk neer op een beknotting van de vrijheid van godsdienst. "We gaan door en ik blijf zoeken naar mensen die wel willen helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl