Bloemen bij het Nijntje-pleintje in Utrecht John van der Tol / NOS

Als eerbetoon aan de overleden tekenaar Dick Bruna heeft de Utrechtse stadsbeiaardier Malgosia Fiebig vandaag een aantal bekende Nijntje-liedjes gespeeld op het carillon van de Domtoren.

Over Bruna's wereldberoemde konijntje zijn veel liedjes gemaakt voor tv, film en musical, onder meer van de hand van Joop Stokkermans en Ivo de Wijs.

Utrecht eert Dick Bruna

Donderdagavond overleed Dick Bruna op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats Utrecht. Bruna was grafisch vormgever, schrijver en vooral tekenaar. Bekend zijn de meer dan 1800 illustraties die hij maakte voor de spannende boeken van de Zwarte Beertjes-reeks. Ook ontwierp hij tal van affiches. Maar zijn bekendste creatie is Nijntje, geïnspireerd op het konijn van zijn zoontje in 1953.

Bruna tekende destijds op vakantie in Egmond aan Zee de eerste contouren van Nijntje in het strandzand. Sinds mei 2008 heeft het dorp een Nijntje aan zee-pleintje dat door Bruna zelf is geopend. Vanochtend heeft een aantal mensen daar bloemen gelegd, meldt NH Nieuws

Japan

Over de belevenissen van Nijntje zijn meer dan dertig boeken verschenen, vertaald in meer dan vijftig talen. Vooral in Japan is Nijntje ongekend populair.

Burgemeester Van Zanen zegt bij RTV Utrecht dat zijn stad "een groot ambassadeur verliest. Wij gaan hem enorm missen."

Halfstok

In Utrecht zijn bloemen gelegd bij het Nijntje Museum en bij het standbeeld op het Nijntje Pleintje. Ook hangt vandaag, net als gisteren, de stadsvlag op het stadhuis halfstok. Op sociale media hebben veel mensen een huilende Nijntje als profielfoto ingesteld.

In de bibliotheek Utrecht wordt vanmiddag voorgelezen uit Nijntje-boeken. Kinderen kunnen daar hun mooiste Nijntje-tekening inleveren. De kinderboekwinkel aan de Ganzenmarkt staat met een speciale Bruna-etalage stil bij de dood van de tekenaar

Vanaf maandag liggen er condoleanceregisters in het stadhuis en het Stadskantoor.

Nijntjespecial

De Utrechtse editie van het AD had een special over Bruna gemaakt, maar het drukken mislukte door een technische storing. De krant overweegt volgens RTV Utrecht de special maandag alsnog bij te voegen.

STER reclame