Albanezen demonstreren in 1999 in Den Haag voor een vrij en onafhankelijk Kosovo
NOS NieuwsAangepast

'Corruptie is in Kosovo nog steeds een groot probleem'

Besim Ternava is ICT-docent in Rotterdam. Hij kwam 22 jaar geleden van Kosovo naar Nederland en denkt dat mensen nog niet genoeg over Kosovo weten.

"Deze Kosovaarse feestdag is een goede gelegenheid om erover te praten. In Nederland is een kleine gemeenschap van Kosovaren, maar daar hoor je niet zoveel van."

Kosovo verklaarde zich precies negen jaar geleden onafhankelijk. Op 17 februari 2008 scheidde het zich af van Servië, waarmee het eind jaren 90 een bloedige burgeroorlog uitvocht.

Voor Ternava is het een dag van gemengde gevoelens. Aan de ene kant ziet hij positieve ontwikkelingen in het land, met name in de wederopbouw van de infrastructuur. "Je merkt in Kosovo bijna niet dat er relatief kort geleden nog een brute oorlog was."

Ternava zegt wel dat corruptie nog steeds een groot probleem is. "Niet in de klassieke definitie van het woord, waarbij er geïsoleerde gevallen zijn van een corrupte ambtenaar, bijvoorbeeld. Het is in Kosovo een manier van doen."

Volgens hem zorgt de corruptie ervoor dat het land zich op politiek gebied niet kan ontwikkelen. "In eerste instantie zul je van de corruptie niks merken. Maar als je wil investeren heb je niet de goede papieren nodig, maar de juiste connecties. Je gaat naar een-vriend-van-een-vriend-van-de-familie en als die connectie stopt, komt er geld in het spel."

De laatste tijd zijn er weer provocaties van zowel Kosovo als Servië. Recent wilde Servië een trein naar Kosovo laten rijden met daarop de Servische vlag. Ook de tekst 'Kosovo is Servië' was in meerdere talen op de trein te zien. "Dat maakt de situatie in het gebied ingewikkelder en gooit roet in het eten", zegt Ternava.

Kosovo en Servië, hoe zit het ook alweer?

De brug in het Kosovaarse Mitrovicë, die de Albanese en Servische bevolking van elkaar scheidt, kan volgens Ternava een symbool van eenheid worden. "Het is nu een punt van verdeling op etnische basis, maar het zou juist problemen en verschillen kunnen overbruggen."

Volgens Ternava kan daarmee op een simpele manier een begin worden gemaakt. "Ik zou zeggen: organiseer iets. Een schaakpartij, een potje voetbal of een concert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl