Toename van illegale prostitutie in Oost-Nederland

Aangepast
AFP

De illegale prostitutie in Overijssel en Gelderland neemt toe. Dat concludeert het Prostitutie Controle Team van de politie Oost-Nederland.

Het speciale onderzoeksteam deed het afgelopen jaar 100 keer verslag van illegale prostitutie. In meer dan driekwart van de gevallen ging het om vrouwen van lichte zeden die zonder vergunning vanuit een huis werkten. Vaak was dat huis ter beschikking gesteld door hun pooier.

In 43 gevallen hadden de prostituees schulden. Ze probeerden met het illegale werk van hun geldproblemen af te komen. Zeven keer trof het politieteam gevallen aan van mensenhandel.

Advertenties

Het team controleert dagelijks meer dan duizend advertenties in Oost-Nederland, waar voornamelijk vrouwen seks aanbieden tegen betaling. Volgens de politie blijkt daaruit al dat het aantal illegale sekswerkers toeneemt.

"In de provincies Gelderland en Overijssel is het aantal vergunde seksinrichtingen de afgelopen jaren gedaald van 85 naar 68. En als je dan weet dat we hier 1200 advertenties per dag hebben, dan kun je op je vingers natellen dat het aantal rotte appels dan toeneemt", aldus een woordvoerder van de politie Oost-Nederland.

RTV Oost sprak naar aanleiding van de cijfers met 'Naomi' uit Deventer, die al op haar twaalfde werd ingezet als prostituee. Ze werd anderhalf jaar lang gedwongen seks te hebben met mannen in auto's.

Nieuw leven

De gemeente Apeldoorn kent sinds een jaar een uitstapprogramma voor prostituees die met hun werk willen stoppen. In die tijd hebben negen vrouwen en mannen zich gemeld om een nieuw leven op te bouwen.

Dit is een artikel van

STER Reclame