Valverde nieuwe leider Ruta del Sol, Roglic aan kop in Algarve

Aangepast op
Alejandro Valverde is de nieuwe leider in de Ruta del Sol AFP

Victor Campenaerts heeft Lotto-Jumbo een zege in de derde etappe van de Ronde van Andalusië bezorgd. De Belgisch kampioen tijdrijden bleef in de 11,9 kilometer lange race tegen de klok met start en finish in Córdoba in 14.55 de favorieten voor.

Alejandro Valverde, die de rittenkoers al vier keer won, werd tweede op slechts 0.01 van Campenaerts. De Spanjaard nam daardoor de leiderstrui over van zijn landgenoot Alberto Contador, die 0.07 toegaf op de winnaar en met nog twee ritten te gaan 0.01 achterstand heeft op Valverde.

Valverde was bij het tussenpunt na 5,9 kilometer de snelste, maar Campenaerts had een sterker tweede deel gereden. Wout Poels eindigde in de tijdrit als zesde op 16 seconden van Campenaerts. Hij staat in het klassement vierde op 21 tellen.

Castroviejo wint tijdrit in Algarve; Boom knap vijfde

Ook in de Ronde van de Algarve was de derde etappe op vrijdag een tijdrit. Die leverde een overwinning op voor de Spanjaard Jonathan Castroviejo. De Movistar-renner, die vorig jaar Europees kampioen werd, kwam in de 18 kilometer lange tijdrit rond Sagres met een gemiddelde snelheid van 50,46 km/uur tot een tijd van 21.24.

De Duitser Tony Martin, die in 2016 voor de vierde keer wereldkampioen werd, gaf 0.04 toe op Castroviejo. Lars Boom van Lotto-Jumbo werd knap vijfde op 0.11.

Primoz Roglic nam de leiderstrui over van Daniel Martin. De Sloveens kampioen tijdrijden stond 0.04 achter op Martin en maakte die achterstand simpel goed. De renner van Lotto-Jumbo werd derde op 0.05, terwijl Martin (73ste) 1.39 toegaf op Castroviejo.