Minister Von der Leyen spreekt de Veiligheidsconferentie in München toe EPA

De Duitse minister van Financiën Schäuble heeft verklaard dat de uitgaven voor defensie in Duitsland omhooggaan. "Dat moet en zal gebeuren", zei hij bij de Veiligheidsconferentie in München.

Aan de conferentie doen 30 staats- en regeringsleiders mee, en zo'n 80 ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. De Verenigde Staten vaardigen vicepresident Pence en de ministers Tillerson  (Buitenlandse Zaken) en Mattis (Defensie) af. Zaterdag spreekt bondskanselier Merkel met Pence.

Schäuble verzekerde dat Duitsland zijn defensieverplichtingen zal nakomen. Een hogere bijdrage van de NAVO-bondgenoten is in het belang van de veiligheid, zoals de Europese defensie-unie dat ook is, zei Schäuble.

Alleingang

De Amerikaanse minister Mattis drong er woensdag bij de Europese NAVO-bondgenoten op aan meer geld te besteden aan defensie. Dat signaal is goed opgepakt, zei hij vandaag in München. Hij dreigde woensdag dat zijn land de betrokkenheid bij de NAVO zal verminderen als de bondgenoten niet evenredig bijdragen aan de alliantie.

De Duitse minister van Defensie Von der Leyen wees de Amerikaanse regering vandaag op het belang van samenwerking. Ze waarschuwde de Amerikanen voor een "Alleingang" in de toenadering tot Rusland. Ze zei dat een stabiele Europese Unie en een eensgezinde NAVO in het belang van Amerika zijn.

Boog van onzekerheid

Mattis antwoordde dat de VS de NAVO trouw blijft. Transatlantische samenwerking is de beste verdediging tegen geweld en instabiliteit, zei Mattis. Veiligheid kan niet door één lidstaat alleen worden geboden, daarvoor is samenwerking vereist, verklaarde hij.

In de woorden van Mattis wordt de NAVO bedreigd door een "boog van onzekerheid". Onder meer door de terroristische dreiging moet het bondgenootschap worden aangepast, vindt de nieuwe Amerikaanse regering.  

STER reclame