Neres is fit en ambitieus, maar Ajax geeft hem de tijd

David Neres Campos tijdens zijn presentatie bij Ajax Pro Shots

David Neres is aangekomen in Amsterdam, gepresenteerd in de Amsterdam Arena en klaar om te spelen. Maar Ajax wil de Braziliaanse aankoop rustig de tijd geven om zich aan te passen. "Ik denk niet dat Peter Bosz hem er zondag al bij pakt", zei directeur voetbalzaken Marc Overmars bij de presentatie.

De 19-jarige Neres zei dat het altijd al zijn droom was om in Europa te spelen. "Vorig jaar was er met Ajax al contact. Ajax is een heel grote club waar ik veel kan leren. Ik wil met Ajax kampioen worden en daarna Champions League spelen."

'Gokje' David Neres gepresenteerd bij Ajax

Van Nederland weet hij nog niet veel, bekende Neres. "Ik weet wel dat Ajax en PSV grote clubs zijn, met Ajax voorop, dat is duidelijk."

De jonge Braziliaan, die vorige maand voor 12 miljoen euro werd overgenomen van São Paulo, kwam tijdens zijn presentatie bedeesd en rustig over. Pas toen er gevraagd werd waarom hij nog niet heeft gelachen, brak er bij Neres een een brede lach door: "Vanwege de kou hier kan ik niet lachen."

Edwin van der Sar en Marc Overmars zijn in hun nopjes met David Neres Campos Pro Shots

Overmars erkende dat Ajax met Neres een risico neemt. "Garanties heb je nooit, maar we zijn overtuigd van zijn kwaliteiten en geven hem de tijd om zich aan te passen. Hij kan de komende maanden zeker van toegevoegde waarde zijn, maar we hebben geduld."

Volgens de Ajax-directeur kan zijn bijnaam 'Marc Netto', vanwege het zuinige beleid dat Overmars de afgelopen jaren voerde, nu wel in de ijskast. "Misschien kunnen jullie die nu wel veranderen. We hebben best veel geld uitgegeven de afgelopen maanden."

Welke Brazilianen gingen Neres bij Ajax voor?
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Neres is de achtste Braziliaan bij Ajax. Van zijn zeven voorgangers wist eigenlijk maar één speler echt te overtuigen en een succesvol Europees vervolg te geven aan zijn tijd bij Ajax: Maxwell. 

Brazilianen bij Ajax

Naam Periode Wedstrijden / goals Huidige club
Márcio Santos 1995-1997 21 / 1 Gestopt
Wamberto 1998-2004 122 / 26 Gestopt
Maxwell 2001-2005 114 / 9 Paris Saint-Germain
Filipe Luis 2004-2005 - Atlético Madrid
Leonardo 2007-2009 40 / 5 Zonder club
Kerlon 2009-2010 - Spartak Trnava
Zé Eduardo 2009-2010 - Zonder club
David Neres2017-?-Ajax