Renata
NOS NieuwsAangepast

Inspecties kritischer over zorg aan overleden meisje Renata

  • Ardi Vleugels

    Research-redacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Research-redacteur zorg

De zorgverlening aan het zieke meisje Renata (8) had beter gemoeten, maar zowel de ouders als individuele zorgverleners valt dat niet te verwijten. Wel was de verslaglegging in medische dossiers onzorgvuldig en ontoereikend en communiceerden zorgverleners in het azc waar het gezin verbleef, te weinig met elkaar.

Dat is de conclusie van het vervolgonderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Eind 2012 werd Renata, van Georgische afkomst, met haar gezin uitgezet naar Polen. Vlak nadat ze aankwam, zakte ze in elkaar en werd ze met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Daar bleek uit bloedonderzoek dat Renata acute leukemie had. De politiek en de media waren kritisch over de uitzetperiode, omdat de zorgverleners niet hadden opgemerkt dat ze ernstig ziek was.

De ouders dienden een klacht in over een eerste rapport uit 2013 over de medische zorg, omdat ze zelf niet waren gehoord. De politiek eiste toen een vervolgonderzoek. Het eerste onderzoek was grotendeels gedaan door de instanties die het merendeel van de zorg hadden verleend, namelijk het Detentiecentrum Rotterdam en het Gezondheidscentrum Asielzoekers.

Tuchtprocedures

De advocaat van de familie van Renata gaat nu zeker vier zorgverleners voor de tuchtraad brengen. "Op basis van deze conclusies zien wij in ieder geval aanleiding om zowel de medische dienst op het azc als het detentiecentrum waar cliënten verbleven, juridisch aan te pakken. Ook ten aanzien van de individuele zorgverleners biedt het rapport handvatten om via medische tuchtprocedures recht voor cliënten te halen", schrijft advocaat Maureen Helgers-Crompvoets in een persverklaring.

Vooral bij de overdracht van medische gegevens ging het mis, oordeelden beide onderzoekcommissies. Het vervolgonderzoek oordeelt wel duidelijk anders over de ouders. Die zouden zich wel degelijk actief hebben ingespannen om de gezondheidsklachten van hun dochter gehoord te krijgen. In het eerdere rapport werd geconcludeerd dat de ouders het proces van diagnosticeren hadden bemoeilijkt en "vertraagd".

Ook is het vervolgonderzoek kritischer over de verslaglegging in de medische dossiers. Die vinden de inspecties onvolledig en onzorgvuldig. De organisatie van de huisartsenzorg in het AZC waar het gezin verbleef, noemen de inspecties "kwetsbaar". Het contact tussen zorgverleners was er onvoldoende gewaarborgd.

Niet openbaar

Het rapport is niet door de inspecties zelf naar buiten gebracht, maar door de advocaat van de ouders. Volgens haar om te voorkomen dat de politiek met reces gaat en het niet meer kan bespreken. Kamerlid Gesthuizen (SP) vraagt een Kamerdebat aan.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zegt het rapport desgevraagd nog niet openbaar te kunnen maken, omdat een van de betrokken partijen bedenkingen heeft geuit en daarbij procedures moeten worden gevolgd. Ook andere betrokken partijen geven aan om die reden nog niet te willen reageren.

'Boek blijft open'

In 2013 mocht het meisje terugkomen, om hier een behandeling te krijgen. Maar uiteindelijk overleed ze in 2014. De ouders voelen zich nu ieder geval gehoord, maar willen alsnog mensen ter verantwoording roepen, zegt de advocaat. "Voor hen is het boek nooit dicht. Renata krijgen ze er niet mee terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl