Turkije haalt imams uit Duitsland terug

Moskee van de stichting Ditib in Keulen AFP

Turkije heeft zes imams uit Duitsland teruggeroepen naar Turkije. De imams hebben weliswaar hun bevoegdheden overschreden, maar zich niet schuldig gemaakt aan spionage, zegt de Turkse overheidsinstantie voor religieuze zaken, Diyanet.

De Turken geven toe dat de imams gegevens hebben verzameld over vermoedelijke aanhangers van de geestelijke Gülen. Turkije ziet hem als de grote man achter de mislukte coup van juli vorig jaar. Maar van spionage is geen sprake, zegt Diyanet, die zo'n beschuldiging als smaad van de hand wijst.

Spionage

De Duitse justitie onderzoekt of de zes aangehouden imams gespioneerd hebben voor de Turkse overheid. Ze worden ervan verdacht dat ze gegevens over mogelijke Gülen-aanhangers in Duitsland hebben doorgegeven aan de Turkse overheid.

Duitsland begon het onderzoek naar aanleiding van belastende documenten die het OM had gekregen van een politicus van de Groenen. 

De vier imams bij wie woensdag huiszoeking werd gedaan in Duitsland, zijn ook teruggekeerd naar Turkije. Ze hadden al voor de doorzoekingen opdracht gekregen voor de terugreis, zegt Diyanet. 

De imams zijn lid van de grootste Duitse stichting van moskeeën, Ditib. De stichting brengt Turkse imams naar Duitsland, waar zo'n 3 miljoen mensen van Turkse afkomst wonen.