Van Bronckhorst: ook de aanvoerder heeft geen streepje voor

Niemand heeft bij Feyenoord een streepje voor, ook Kuijt niet

De trainer van Feyenoord wil dat het in de media gaat over het spel van zijn elftal en niet over randzaken. Giovanni van Bronckhorst wist zijn boosheid goed te verbergen tijdens de persconferentie van vrijdagmiddag, maar zijn stelligheid kreeg alle ruimte. 

Dirk Kuijt trok afgelopen zaterdag alle aandacht naar zich toe toen hij na zijn reservebeurt tegen FC Groningen teleurgesteld constateerde dat hij als aanvoerder c.q. leider van de ploeg blijkbaar toch niet een streepje voor bleek te hebben. Van Bronkhorst had uit tactische overwegingen de voorkeur gegeven aan Jens Toornstra. 

Randzaken

De coach was niet blij geweest met de uitlatingen van de routinier. "Er werd daardoor in de dagen erna niet gesproken over hoe goed wij hebben gespeeld. Het was onnodig. Dat heb ik de spelersgroep ook verteld en ze gevraagd geen aanleiding meer te geven om over randzaken te schrijven. Iedereen die niet speelt, mag teleurgesteld zijn, maar uiteindelijk gaat het om Feyenoord." 

"En dat beseft Dirk ook. Ik heb daarover met hem gesproken. Een aanvoerder is altijd belangrijk voor een trainer, in het veld en daarbuiten", benadrukt Van Bronckhorst. "Maar dat betekent niet dat hij een streepje voor heeft. Zeker niet in deze selectie waarin iedereen wil spelen en kan spelen." 

Naast Kuijt zorgde ook Michiel Kramer voor beroering. De spits zat tegen Groningen de volle negentig minuten op de bank en werd daarom aansluitend op de wedstrijd verwacht op de training voor de wisselspelers. Die mocht de ingevallen Kuijt aan zich voorbij laten gaan en dat zinde Kramer niet. Sterker, hij weigerde te gaan trainen.

Van Bronckhorst: het moet over ons spel gaan, niet over randzaken

Ontbijten

"Of iedereen, of niemand, vond hij", aldus Van Bronckhorst. "Nou, dat was ik niet met hem eens. Bovendien, ík bepaal wie er traint en wie niet. Het was heel simpel. Ik wilde de spelers zondag vrij geven, ook omdat ze dan een keer met hun familie konden ontbijten. Dat vind ik ook belangrijk. Daarom was er zaterdag een extra training. Dat hadden we ook van tevoren gecommuniceerd, dat was helder." 

Kramer gooide niettemin de kont tegen de krib. "Ik heb hem medegedeeld dat dat niet kan en dat hij een week alleen moest trainen. Maandag is hij weer welkom bij de groep." 

Geen Kramer dus zondag op de bank bij Feyenoord, dat op bezoek gaat bij hekkensluiter ADO Den Haag. Daarentegen zit Kenneth Vermeer zondag wel bij de selectie. De doelman is terug van een langdurige blessure. 

Vermeer moet echter Brad Jones, die vorige zomer werd aangetrokken als stand-in en de voorbije maanden uitstekend heeft gepresteerd, voor zich dulden. Van Bronckhorst liet vandaag weten dat Jones de rest van het seizoen zijn voorkeur geniet als eerste doelman. 

1/2Karsdorp heeft geen last van kampioenszenuwen
2/2Toornstra: Kuijt en ik zijn supercollega's