Tsonga verslaat Cilic, geen nieuwe stunt titelhouder Klizan

Aangepast op

Het ABN Amro-tennistoernooi is vrijdagmiddag in de kwartfinales zowel de titelfavoriet als de titelverdediger kwijtgeraakt. In het eerste geval won Jo-Wilfried Tsonga van 'topseed' Marin Cilic: 7-6 (8), 7-6 (5).

Tsonga naar halve finales ABN Amro-toernooi door zege op Cilic
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Even daarvoor had de Slowaak Martin Klizan, een jaar geleden nog de smaakmaker en winnaar in Rotterdam, verloren van Tomás Berdych: 3-6, 3-6. Een hele grote verrassing kon dat overigens niet worden genoemd, want de Tsjech is de nummer veertien van de wereld.

Spannend

Tsonga, als zesde ingeschaald, had in een spannende partij twee tiebreaks nodig om zich te ontdoen van de Kroatische topper Cilic. Beide tennissers gaven elkaar weinig toe.

Het aantal aces (twaalf voor Tsonga, negen voor Cilic) en winners bleef nagenoeg in evenwicht. Tiebreaks waren het logische gevolg en daarin wist de Fransman tot tweemaal toe het benodigde gaatje te slaan.

Een teleurgestelde Marin Cilic neemt in Rottedam afscheid van het publiek ANP

In de eerste tiebreak stond Tsonga met 5-1 voor, maar Cilic kreeg toch nog twee setpoints. Op 6-5 sloeg Tsonga een dubbele fout en wierp hij een boze blik naar het publiek. "Ik zocht iemand om tegen te schreeuwen", grapte de Fransman na afloop.

Berdych vierde keer halvefinalist

Tsonga treft zaterdag in de halve finales Tomás Berdych, die het toernooi in 2014 won. De Tsjech staat voor de vierde keer in de halve finales in Rotterdam.

Tomás Berdych viert zijn overwinning ANP

Berdych, die zijn eerdere drie duels met Klizan ook gewonnen had, hanteerde net als in de vorige ronde tegen Richard Gasquet een aanvallende tactiek. En dat loonde andermaal. Hij stond op eigen service slechts vijf punten af en had de grillige Klizan in minder dan een uur op de knieën.

Jagen

Na de wedstrijd blikte hij terug op zijn nederlaag tegen Roger Federer in de derde ronde van de Australian Open. "Normaal gesproken kom ik verder in Melbourne. Ik mis nu een goede basis voor de rest van het seizoen, dus jaag ik hier op de andere jongens."