Rutte spreekt voor de laatste keer als premier: ga stemmen

Misschien wel premier Rutte's laatste persconferentie

Premier Rutte roept alle kiezers op om gebruik te maken van hun democratisch recht en op 15 maart te gaan stemmen. Hij zei dat er op dit moment "echt iets aan de hand is" in de wereld en dat het daarom extra belangrijk is de vrijheid en de democratie waarin we leven te koesteren.

Rutte gaf vandaag zijn laatste persconferentie als minister-president van het kabinet-Rutte II. Tot aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart zal hij vooral in zijn rol als VVD-lijsttrekker met de pers spreken.

Hij zei dat hij er trots op is dat Nederland "sterker uit de crisis" is gekomen. Dat is niet de verdienste van het kabinet, zei hij, maar van alle 17 miljoen Nederlanders.

Rutte stelt dat Nederland in zwaar weer verkeerde toen dit kabinet aantrad, in november 2012. "De economie zat in het slop, de overheidsfinanciën dreigden uit het lood te slaan. We stonden voor een moeilijke opgave."

Tocht door de woestijn

Volgens de premier hebben "we met zijn allen een tocht door de woestijn" gemaakt. Het kabinet is onder meer met behulp van fracties zoals D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks en van de sociale partners in geslaagd om daaruit te komen. Zijn eigen rol was in zijn woorden vooral om veel aan de telefoon te zitten en de sfeer goed te houden, zodat er akkoorden gesloten konden worden.

Rutte constateert dat Nederland inmiddels weer in de lift zit en mooie rapportcijfers haalt. Hij herhaalde een paar keer dat nog niet iedereen ervaart dat het beter gaat, en dat hij hoopt dit de komende jaren gaat veranderen. Dat kan volgens hem door na de verkiezingen "vast te houden aan deze koers".

Hoe het beleid wordt, daar gaat de kiezer over, zei hij. En hij verwees daarbij uitdrukkelijk ook naar "de stille kracht in dit land". Het gaat dan om de groep mensen die denkt dat zij het gelag van de crisis hebben betaald. "De politiek is er ook voor hen", verzekerde de premier.

Wekelijkse persconferentie minister-president

Premier Rutte wees er op dat de wekelijkse persconferentie van de minister-president een uitvinding is van oud-premier De Jong. Die had geen zin om op vrijdagavond, na afloop van de ministerraad, gestoord te worden door journalisten die belden als hij net aan 'de piepers' zat. Hij begon de traditie in januari 1970.

Rutte bedankte de aanwezige journalisten voor "de eerste zesenhalf jaar" waarin hij de persconferenties mocht geven. Zijn eerste was als premier van het kabinet-Rutte I, dat in oktober 2010 aantrad. Of het vanmiddag zijn laatste persconferentie als premier van dit kabinet was of sowieso als premier, hangt af van de uitslag van verkiezingen op 15 maart en van de daarop volgende formatie van een nieuw kabinet.