Nederland raakt vast Champions League-ticket kwijt

Ruud Gullit tijdens de ceremonie voor de loting van de achtste finales van de Champions League AFP

Nederland raakt met ingang van het seizoen 2018/2019 zijn vaste Champions League-plaats kwijt. Dat kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden geconcludeerd na het optreden van de Nederlandse clubs in de Europa League donderdagavond.

Door het gelijkspel van Ajax en de grote nederlaag van AZ kan Nederland dit seizoen geen tiende meer worden op de ranglijst van de Europese voetbalbond UEFA. Met ingang van het seizoen 2018/2019 is de tiende plek de laagste klassering die rechtstreeks toegang geeft tot de Champions League. Nederland staat op dit moment dertiende op de UEFA-ranglijst.

De kans dat Nederland nog een plaatsje stijgt, is ook niet bijster groot. Tsjechië (elfde) en Zwitserland (twaalfde) hebben een relatief comfortabele voorsprong op Nederland. 

Klein wonder

De kans is overigens groot dat het elfde land op de UEFA-ranglijst toch toegang krijgt tot de Champions League. Indien de winnaar van de Champions League namelijk in de eigen nationale competitie op een plek eindigt die rechtstreeks toegang geeft tot de Champions League, dan schuift één ticket door naar de kampioen van het elfde land.

Slechts een klein wonder zou Nederland nog kunnen redden. Mochten Ajax en AZ beide ver komen in de Europa League en de concurrentie ondermaats presteren, dan bestaat nog de kans dat Nederland zodanig stijgt op de UEFA-ranglijst dat de deur naar de Champions League toch openzwaait. Gelet op de 4-1 nederlaag van AZ tegen Lyon van donderdagavond is die kans nihil.