Ton boete en jaar cel geëist voor fataal mestsilo-ongeluk Makkinga

De mestsilo in Makkinga ANP

Het schoonmaakbedrijf dat betrokken was bij een fataal mestsilo-ongeval in Makkinga moet een ton boete betalen. Dat eist de officier van justitie. Tegen de directeur van de onderneming is daarnaast een werkstraf van 240 uur geëist en een jaar voorwaardelijk.

Dat schrijft Omrop Fryslân.

Bij het ongeluk kwamen op 19 juni 2013 drie mannen om het leven. Een van hen was de zoon van de boer. De directeur van het schoonmaakbedrijf wordt ervan verdacht de risico's niet goed te hebben ingeschat en zijn personeel niet goed te hebben ingelicht over het gevaar.

Schoonmaakrobot

Bij het reinigen van de mestopslag hebben de medewerkers zich niet aan de arbo-wet gehouden. Zo ging een medewerker niet, zoals verplicht is, met een reddingsgordel en katrol de silo in. Bovendien was zijn luchtmasker lek, zo concluderen deskundigen. 

Volgens de verdachte werd de situatie levensgevaarlijk doordat spuiwater in de silo werd toegevoegd en een mixer kapot was. Tegenwoordig werkt het bedrijf met een schoonmaakrobot, waardoor niemand meer in de mestopslag hoeft af te dalen.