ANP

Minister Schultz roept mensen op om oudere automobilisten in hun omgeving erop aan te spreken, als ze geestelijk achteruit gaan. "Als je vader of moeder, of iemand anders in je omgeving, gevaarlijk rijgedrag vertoont, dan is het heel goed om dat te zeggen", aldus Schultz.

De minister steunt de oproep van een vader in het AD, die zijn vrouw en zoon verloor bij een ongeluk met een 87-jarige spookrijder. De vader zegt in de krant dat het lastig is om hier bij wet iets tegen te doen. Hij vindt dat mensen zelf verantwoordelijk zijn. "Als je ziet dat je vader of moeder te onzeker is in het verkeer, is het jouw taak in te grijpen en een serieus gesprek met ze te voeren. Dit drama had voorkomen kunnen worden als mensen niet onverschillig waren", zegt de vader.

Snel intredende dementie

De minister onderschrijft dat mensen zelf verantwoordelijk zijn. Het Rijk heeft ook een taak. Zo moeten chauffeurs boven de 75 worden gekeurd. Dat is volgens Schultz de leeftijdsgroep waarin er volgens haar meer ongevallen voorkomen dan in andere leeftijdsgroepen. Maar daarmee is niet alles geregeld, zegt ze.

"Je weet nooit of iemand na zo'n keuring opeens hard achteruit gaat, door bijvoorbeeld snel intredende dementie." Ze wijst erop dat er bovendien grote verschillen zijn. "Sommige mensen kunnen tot hun honderdste prima autorijden, en gisteren was er nog een ongeval met een spookrijder van dertig."

Schultz zei vorig jaar, vlak na het ongeluk in Limburg, al dat de regels niet worden aangepast. De keuringsleeftijd voor automobilisten is een paar jaar geleden verhoogd van 70 naar 75 jaar, omdat ouderen langer gezond en vitaal blijven. Zij blijft erbij dat automobilisten tot hun 75ste over het algemeen goed aan het verkeer kunnen deelnemen en niet meer ongelukken veroorzaken dan jongere bestuurders.

STER reclame