NOS NieuwsAangepast

'Slaappil vaak oorzaak van valpartijen ouderen'

Bij ongeveer 7000 ouderen die jaarlijks ten val komen, is slaapmedicatie de belangrijkste oorzaak. Dat zegt hoogleraar medicatieveiligheid Patricia van den Bemt van het Erasmus MC in Rotterdam in het NOS Radio 1 Journaal. Een nieuw onderzoek suggereert een rechtstreeks verband tussen valpartijen door ouderen en slaappillengebruik.

De hoogleraar pleit in het AD voor een ban op slaappillen, die volgens haar bij ouderen leiden tot sufheid en spierverslapping. "Eigenlijk lijkt het op het effect van alcohol", zegt de hoogleraar. Ouderen zijn volgens haar gevoeliger voor de versuffende stoffen in de pillen dan jongeren.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van Trouw dat steeds meer ouderen overlijden na een val. Toen werden de valpartijen ook in verband gebracht met slaappillen.

Middagdutjes

Veel ouderen gebruiken de medicatie volgens Van den Bemt omdat ze 's avonds moeite hebben om in slaap te komen. "Als je ouder bent heb je normaal minder slaap nodig, wat vervelend is, want het is ook een fase waar je meer tijd hebt om uit te rusten", zegt ze. Ook middagdutjes beïnvloeden volgens haar het verstoorde slaapritme van ouderen.

Ze zegt dat de pillen leiden tot een minder uitgerust gevoel, omdat de stoffen in de pillen net als alcohol de slaapkwaliteit verminderen. De hoogleraar noemt de verslavende werking van slaappillen, die al langer bekend is, ook als reden om de medicijnen niet langer voor te schrijven.

In plaats van slaapmedicatie, wil Van den Bemt dat ouderen beter worden voorgelicht over goed slapen. "Het is belangrijk dat ze bijvoorbeeld niet in een te warme slaapkamer liggen of tv kijken vlak voor het slapengaan."

Uitkomst

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt tegen het AD de bevindingen te herkennen, maar vindt het te ver gaan om de pillen niet meer voor te schrijven. Het NHG zegt dat de tabletten een uitkomst kunnen zijn voor bijvoorbeeld patiënten die kort met slaapproblemen kampen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl