Weer rellen in voorstad Parijs, situatie blijft broeien

AFP

In een voorstad van Parijs is het opnieuw tot gevechten gekomen tussen de politie en demonstranten. In de banlieue Bobigny, ten noordoosten van de hoofdstad, hebben zo'n twintig mensen stenen en metalen staven naar de oproerpolitie gegooid.

Het is al de hele maand onrustig in voorsteden rond de Franse hoofdstad. De politie heeft al meer dan 200 arrestaties verricht. "Het begint vaak als een kleinschalige demonstratie, waarna na afloop de harde kern nog begint te vechten met de oproerpolitie", zegt correspondent Frank Renout. "Het speelt nu al een paar weken. Vergelijk het met een smeulende brand, maar tot een bosbrand is het tot nu toe nog niet gekomen."

Aanleiding voor de ongeregeldheden is de hardhandige arrestatie van een zwarte man in de noordelijke Parijse voorstad Aulnay-sous-Bois. De 22-jarige man, die bekendstaat als Theo, zou door vier agenten met een wapenstok zijn toegetakeld. Een van de agenten zou daarbij zo ver zijn gegaan, dat hij terechtstaat voor verkrachting. De politie ontkent dat de agent Theo met een knuppel heeft verkracht.

Een man springt op voor een traangasgranaat in de buitenwijk Bobigny AFP

Rellen in voorsteden van Parijs doen al snel denken aan 2005, toen Nicolas Sarkozy (toen minister van Binnenlandse Zaken) de noodtoestand uitriep. Door heel Frankrijk namen relschoppers de straten van voorsteden 's nachts over; tienduizenden auto's gingen in vlammen op en ook ruim 300 gebouwen brandden uit.

De mensen in de voorsteden zijn het zat dat ze zo slecht behandeld worden door de politie.

Correspondent Frank Renout

Volgens Renout zijn de huidige demonstraties qua omvang niet te vergelijken met de situatie van twaalf jaar geleden. Wel is de onvrede in de voorsteden nog groot, zegt de correspondent. "De mensen in de voorsteden zijn het zat dat ze zo slecht behandeld worden door de politie. En dat is ook echt zo. Een onderzoek van de Franse ombudsman liet onlangs zien dat mensen met een jong, Arabisch uiterlijk twintig keer zo vaak door de politie worden gecontroleerd. Ook hebben ze vaker te maken met geweld en beledigingen."

Getto's

Het contrast tussen de arme voorsteden en het rijke en welvarende centrum van Parijs is enorm. In Aulnay-sous-Bois is de werkloosheid bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. "Helaas zijn deze voorsteden echt in getto's veranderd", zei een politiewoordvoerder eerder deze maand. Hij erkende dat agenten niet voldoende bewapend en getraind zijn om goed hun werk te kunnen doen.

Theo, het slachtoffer door wie de rellen weer zijn opgelaaid, maakt het inmiddels beter. Hij is vandaag uit het ziekenhuis ontslagen.

Agenten bij een brandende prullenbak in Bobigny AFP