Dopingslachtoffers geëerd met ingemetselde USB-stick

Minister Edith Schippers en Chiel Warners onthullen de plaquette voor 'dopingslachtoffers' ANP

Een eerbetoon aan medaillewinnaars die nooit gehuldigd zijn. Dat is de bedoeling van een plaquette die donderdag is onthuld bij het Olympisch Stadion in Amsterdam. De plaquette werd in de Marathontoren geplaatst door minister Edith Schippers van Sport en Chiel Warners, voorzitter van de atletencommissie van NOC*NSF.

Het eerbetoon is bedoeld voor Nederlandse sporters die ooit een medaille hebben verdiend, maar nooit zijn gehuldigd doordat andere sporters onder invloed van doping voor hen eindigden.

De plaquette is er gekomen op initiatief van de Tweede Kamer. "Deze sporters zijn iets misgelopen waar ze recht op hadden, waar ze keihard voor hebben getraind", vertelde minister Schippers. "Dat is natuurlijk verschrikkelijk en kunnen we nooit rechtdraaien. Maar met deze symbolische plaquette is er wel op een mooie manier eerherstel."

Dopingslachtoffers geëerd met ingemetselde USB-stick

Achter de plaquette bevindt zich nog een surprise: daar is een USB-stick geplaatst met daarop een oorkonde. "Daarop staat eigenlijk dat het belang van een schone sport cruciaal is", aldus Schippers.

"Als degene wint die het beste middeltje tot zijn beschikking heeft, is de essentie van sport weg. Sport gaat over wie het meeste talent heeft, het hardste traint en de beste is. Op eigen kracht", stelt de minister.

Onenigheid over namen

Bij de plaquette zijn bewust geen namen van sporters geplaatst, omdat niet altijd officieel is aangetoond of medailles ten onrechte zijn uitgereikt. Daar was Enith Brigitha het niet mee eens. De zwemster, die tijdens haar carrière vaak 'verdachte' zwemsters uit de DDR voor zich moest dulden, was ook voor de ceremonie in Amsterdam uitgenodigd, maar liet om die reden verstek gaan.

Een ander, recent dopingslachtoffer is Yvonne Hak. Zij werd op de EK van 2008 tweede op de 800 meter, maar zij kan alsnog goud tegemoet zien nu de Russische winnares Maria Savinova op doping is betrapt. Discuswerper Rutger Smith heeft zelfs drie medailles pas jaren na een EK of WK ontvangen omdat hij het slachtoffer bleek van dopinggebruikers.