Meer dan 70 doden bij IS-aanslag op Pakistaans heiligdom

Aangepast
Agenten staan bij het Lal Shahbaz Qalandar-heiligdom EPA

Bij een bomaanslag in het zuiden van Pakistan zijn zeker 72 mensen om het leven gekomen. Er raakten ook tientallen mensen gewond. Het doelwit was een soefi-heiligdom in de stad Sehwan.

Volgens Pakistaanse media gaat het om een zelfmoordaanslag. De dader zou een granaat hebben gegooid voordat hij zichzelf opblies bij het Lal Shahbaz Qalander-heiligdom. Er waren veel mensen aanwezig voor het donderdagavond-ritueel, een belangrijke avond voor soefi's.

Het lijkt geen toeval dat de aanslag plaatsvond in de provincie Sindh, die veel minder belangrijk is dan de provincie Poenjab, met grote steden als Islamabad en Lahore. Vooral in Lahore, waar veel soefi-heiligdommen zijn, gelden op donderdagavonden strenge veiligheidsmaatregelen. In Sindh zijn die veiligheidsmaatregelen minder aanwezig.

Het soefisme is een liberale stroming binnen de islam, gebaseerd op spiritualiteit en filosofie. Op donderdagavond komen aanhangers samen bij de heiligdommen, vaak plaatsen waar belangrijke soefisten zijn begraven. Er wordt gezongen, gedanst en cannabis gerookt en dat maakt het soefisme veelal een doorn in het oog van soennitische extremisten in Pakistan.

De donderdagavond is vooral een wekelijks uitstapje voor duizenden jongeren. "Ze hebben weinig ander vertier", zegt correspondent Joeri Boom. Hij bezoekt geregeld een van de soefi-heiligdommen in Lahore. "Ik kom er graag. Er heerst een relaxte sfeer. Iedereen zit en hangt op de graven van soefi-priesters en soefi-kunstenaars die op zo’n terrein liggen. Er is mooie trommelmuziek en er wordt cannabis gerookt. Jongeren zien 'sufi night' als vrijheid."

De bomaanslag in Sehwan is opgeëist door Islamitische Staat. De laatste tijd gaat Pakistan gebukt onder een golf van terreuraanslagen, na twee jaar van relatieve kalmte. De militaire offensieven tegen terreur hadden volgens de regering hun vruchten afgeworpen, maar nu hebben mensen volgens Boom het gevoel dat de terroristen weer terug zijn.

Angst voor aanslagen

"Je merkt het aan de toon van de berichten op sociale media en aan de commentaren in de Pakistaanse kranten", vertelt Boom. "Mensen zijn bang dat er weer een golf van aanslagen komt, ze vrezen dat de strijders van de Talibanbeweging van Pakistan (TTP) en IS, die in ideologie trouwens nauwelijks van elkaar verschillen, zich hersteld hebben van de militaire offensieven." 

Drie dagen geleden pleegde de Pakistaanse Taliban een aanslag in Lahore, gericht op politie-agenten. Diezelfde dag werd een aanslag verijdeld in Baluchistan. "Het lijkt gedaan met de rust", concludeert Boom. 

Premier Nawaz Sharif zei direct na de aanslag in Sehwan hard op te zullen treden tegen moslimextremisten in zijn land. "We mogen ons niet laten verdelen door dit soort gebeurtenissen."

STER Reclame