ANP

Excuses voor het slavernijverleden, een onderzoek naar etnisch profileren en het afschaffen van de 100 procent-drugscontroles op vluchten uit Suriname en de  voormalige Antillen. Artikel 1, de nieuwe partij van Sylvana Simons, wil onder meer met die plannen de verkiezingscampagne in.

Vandaag verscheen het verkiezingsprogramma van de partij, onder de titel Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid. In het voorwoord staat dat Artikel 1 ten strijde trekt tegen de huidige politiek "vol moslimhaat, xenofobie, sekse-ongelijkheid, racisme, sociaal-economische uitsluiting, genderdiscriminatie, verdeeldheid en uitbuiting".

Keti Koti nationale feestdag

De partij wil dat de bestaande wetten tegen discriminatie strenger worden nageleefd en gehandhaafd. Over vijf jaar moet minstens 40 procent van de top van de overheid vrouw zijn. Er komen quota voor het aantal vrouwen en etnische minderheden, ook in het kabinet.

1 juli, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht (Keti Koti), moet van Artikel 1 een nationale feestdag worden. Zwarte Piet wordt afgeschaft.

Scholen krijgen de wettelijke taak om leerlingen kennis over verschillende culturen bij te brengen. Ook de geschiedschrijving moet 'kleurrijker' worden. In de zorg moet meer rekening gehouden worden met de culturele achtergrond van patiënten. Artikel 1 noemt dat 'cultuur-sensitieve zorg'.

Presentatrice Sylvana Simons richtte Artikel 1 op, nadat ze was opgestapt bij Denk. Ze vond dat ze te weinig steun kreeg van de andere kopstukken van die partij.

STER reclame