NOS NieuwsAangepast

Leidse wetenschappers gaan mensen besmetten met malaria

Leidse en Nijmeegse wetenschappers hebben groen licht gekregen om testpersonen opzettelijk met malaria te besmetten. Het is het de eerste keer dat een verzwakte malariaparasiet via een injectie wordt ingebracht bij testpersonen. Als resultaat kunnen hopelijk al in de nabije toekomst miljoenen doden voorkomen worden, zegt het LUMC.

In de Verenigde Staten is er al onderzoek gedaan waarbij proefpersonen zich lieten infecteren met de malariaparasiet via een muggenbeet, maar nog nooit via een injectie, zegt onderzoekster Meta Roestenberg van het het Leids Universitair Medisch Centrum.

Het LUMC gaat nu een vaccin testen dat volledige bescherming zou moeten bieden tegen de malariaparasiet. De huidige inenting voor malaria biedt alleen tijdelijke bescherming.

Proefpersonen

Door vrijwillige proefpersonen opzettelijk te besmetten met een infectieziekte kan een vaccin snel en goedkoop op kleine schaal worden getest. Daardoor kan het vaccin bij positieve resultaten sneller worden ingezet.

Naar verwachting kan het ziekenhuis in het voorjaar gezonde proefpersonen gaan werven. De proef wordt gedaan in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen, waar de malariamuggen worden gekweekt.

Muizen

Wetenschappers hebben de methode al getest op muizen. Bij de dieren werd een verzwakte parasiet ingespoten. "Bij de proefdieren geeft dit vaccin honderd procent bescherming. Vandaar dat we verzwakte, levende parasieten die menselijke malaria veroorzaken nu als vaccin bij mensen willen testen", zegt een van de onderzoekers.

Malaria komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, in Zuid-Amerika en in Zuidoost-Azië. Volgens het LUMC lopen er wereldwijd 3,2 miljard mensen het risico om malaria te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl