NOS SportAangepast

Wat doet een jaar toptennis met het menselijk lichaam?

Je moet een goede duurconditie hebben. Je sprintvermogen is heel belangrijk. En je moet sterk zijn. Kortom: om toptennis te kunnen spelen moet je een complete atleet zijn. En eentje die genoeg rust neemt.

Tennissers spelen relatief veel en lange wedstrijden en dat betekent een grote belasting voor het lichaam. Volgens oud-atleet Errol Esajas, tegenwoordig looptrainer, is het voor de topspelers te zwaar. "Als ik zie hoe vaak een tennisser moet spelen, dan is dat heel zwaar. Want ze staan zo drie uur op de baan."

Hedendaagse toptennisser moet complete atleet zijn

Rafael Nadal reist ieder jaar zo'n tweeënhalf keer de wereld over, Dominic Thiem deed in 2016 mee aan 28 toernooien en Andy Murray speelde in dat jaar bijna 90 officiële wedstrijden.

Wat Esajas betreft moeten de tennissers tegen zichzelf beschermd worden om zware blessures te voorkomen. "Als ze zoveel wedstrijden spelen, denk ik niet dat ze het lang volhouden. Thiem is nu 23 en zijn lichaam is misschien over vier à vijf jaar al op."

'Carrières duren nu langer'

De finale tussen Nadal en Federer tijdens de Australian Open illustreert het nut van rustperiodes. Na een aantal maanden blessureleed, speelden ze hun beste tennis in jaren. En zo koos Nadal, op advies van zijn arts, kort na zijn optreden in Australië opnieuw voor rust en liet het ABN Amro-toernooi schieten.

Voor toernooidirecteur Richard Krajicek een teleurstelling, maar ook een begrijpelijke ontwikkeling. "De spelers zijn beter bezig met hun gezondheid dan in mijn tijd en juist daardoor duren de carrières langer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl