NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil telecombedrijven beschermen tegen ongewenste bieders

Het kabinet wil de samenleving en bedrijven beter gaan beschermen tegen bedrijfsovernames waarbij het nationaal belang in het geding is. Zo moet voorkomen worden dat dubieuze bedrijven de infrastructuur en economie bedreigen. Minister Kamp komt daartoe met een wetsvoorstel.

Het gaat om bedrijven die telecomvoorzieningen bieden zoals telefonie, datacenters en internet. Die zijn volgens het kabinet van "vitaal belang voor de nationale veiligheid en openbare orde". Het kabinet wijst erop dat de maatschappij ontwricht kan raken en er veel economische schade zal zijn als de infrastructuur weg zou vallen. Maar ook voor de chemische sector wordt onderzocht of er extra regels nodig zijn.

Kamp komt met de regelgeving na pogingen om bijvoorbeeld KPN over te nemen, dat in 2013 werd belaagd door een Mexicaans bedrijf en recenter PostNL, vorig jaar.

KPN

KPN zegt het wetsvoorstel te gaan bestuderen en het ministerie van Economische Zaken later een reactie te geven. KPN-bestuursvoorzitter Eelco Blok liet twee weken geleden wel al weten dat hij niet staat te trappelen om extra bescherming. Hij zei bij de presentatie van de jaarcijfers van KPN dat er al heel wat mogelijkheden zijn om een ongewenst overname te blokkeren. Extra beschermingsmaatregelen kunnen het aandeel KPN minder aantrekkelijk maken.

Het wetsvoorstel 'Voorkoming ongewenste zeggenschap telecommunicatie' van Kamp moet continuïteit, betrouwbaarheid van de dienstverlening en de publieke belangen in Nederland zodanig veiligstellen dat overnames in deze sector indien nodig te verbieden of terug te draaien zijn.

Ons land heeft geen baat bij buitenlandse bedrijven die worden gelinkt aan criminele activiteiten.

Minister Kamp

"Nederland profiteert van het feit dat we een open economie hebben waarin de markt haar werk doet", zegt minister Kamp. "Zo nemen we meer bedrijven in het buitenland over dan andersom."

"Ons land heeft echter geen baat bij overnames door buitenlandse bedrijven die gelinkt zijn aan criminele activiteiten, die te boek staan als financieel kwetsbaar of die een niet-transparante eigendomsstructuur hebben. Gezien de nationale belangen die op het spel staan, leggen we voor de telecomsector een wettelijke basis om dergelijke overnames te kunnen voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl