De Waddenzee

Kamp: geen boringen meer in de Waddenzee

Er komen definitief geen proefboringen meer in de Waddenzee. Het Franse gasbedrijf Engie E&P ziet ervan af en daarmee zijn ze van de baan, zegt minister Kamp (VVD) van Economische Zaken.

Kamp reageert op een uitspraak van de Raad van State, die juist had geoordeeld dat twee proefboringen door mochten gaan. Bezwaren tegen de boringen werden ongegrond verklaard. Daardoor bleef de vergunning voor de proefboring geldig. Maar Engie is bang dat de boringen door nieuwe wetten te duur worden.

Definitief geen gasboringen in Waddenzee

"Een vergunning is geen verplichting," zegt Kamp. "Engie heeft gezegd geen gebruik te zullen maken van de vergunning. Dat betekent dat in het hele Waddengebied geen nieuwe mijnbouwinstallaties mogen komen."

Kamp benadrukt dat fossiele brandstoffen, dus ook gas, nog tientallen jaren nodig blijven. "Het is verstandig om rekening te houden met het milieubelang", zegt Kamp. "Maar daarnaast hebben we werkgelegenheid nodig. We hebben een land dat we aan de gang willen houden. We willen in de winter niet in de kou zitten."

"Vanaf de wal en ten noorden van de eilanden, daar mogen nog wel activiteiten plaatsvinden. Daar staan windmolens. Vanaf de wal wordt er schuin geboord onder de Waddenzee. Onder strikte voorwaarden was dat mogelijk en is dat nog steeds mogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl