Premier Netanyahu van Israël en president Trump
NOS NieuwsAangepast

Trump: Israël moet terughoudend zijn met uitbreiden nederzettingen

De Amerikaanse president Trump heeft premier Netanyahu van Israël gevraagd terughoudend te zijn bij de uitbreiding van nederzettingen in Palestijns gebied. Hij zei op een gezamenlijke persconferentie met de premier wel dat de Verenigde Naties (VN) Israël "erg, heel erg oneerlijk" hebben behandeld.

De Amerikaanse president verwees naar de waarschuwing die de VN-Veiligheidsraad vorig jaar aan Israël gaf. De VN riep het land op tot een bouwstop van nederzettingen op Palestijns gebied.

Bij de persconferentie spraken de Israëlische premier en Trump de wens uit om de "onbreekbare band" tussen hun landen te versterken. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst sinds het aantreden van Trump als president. Opvallend is dat Trump open lijkt te staan voor een alternatief voor de tweestatenoplossing.

Zijn schoonzoon en topadviseur Jared Kushner kent de Israëlische premier al van kinds af aan persoonlijk.

Vriendschap

"Netanyahu hoopt dat hij naar huis kan gaan met de boodschap dat de vriendschap met de VS is hersteld", zegt correspondent Monique van Hoogstraten in Nieuws en Co. Onder Trumps voorganger Obama waren er regelmatig spanningen tussen de Amerikaanse en de Israëlische regering.

Volgens Van Hoogstraten heeft Netanyahu de opdracht gekregen om Trump duidelijk te maken dat de tweestatenoplossing voor de Palestijnen en Israël wat zijn land betreft niet de enige uitkomst is.

Trump zegt dat vrede in het Midden-Oosten zijn belangrijkste doel is en suggereert dat dat ook mogelijk is zonder een tweestatenoplossing voor Israël en de Palestijnen. Als Trump inderdaad op een andere manier zoekt naar een oplossing voor het conflict, is dat een grote breuk met de lijn die de VS tot dusver aanhoudt.

De Amerikaanse president zegt dat hij zich kan vinden in een oplossing die Israël en Palestina allebei steunen. Hij zegt dat "we zorgvuldig moeten kijken welke oplossing we zelf gaan ondersteunen". Hiermee houdt hij als eerste Amerikaanse president andere mogelijkheden dan de tweestatenoplossing open.

Premier Netanyahu vindt dat Palestijnen de Joodse staat moeten erkennen voordat er vrede mogelijk is. Trump zegt dat Palestijnen "jong leren te haten" en wil dat dat verandert.

De Palestijnse president Abbas steunt Trumps verzoek aan Netanyahu om terughoudend te zijn met de uitbreiding van de nederzettingen. Abbas wil de gesprekken over vrede tussen Israël en de Palestijnen hervatten, maar wel met de tweestatenoplossing als richtlijn.

Iran

Trump haalde ook uit naar de regering van zijn voorganger Obama. Hij noemde het nucleaire akkoord met Iran dat de VS onder Obama sloot "één van de slechtste deals die ik ooit heb gezien". Volgens Trump is het nucleaire programma van Iran een groot veiligheidsrisico voor Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl