EPA
NOS Nieuws

Bild-artikel over massa-aanranding in Frankfurt blijkt nepnieuws

Was de nieuwjaarsnacht in Frankfurt vergelijkbaar met die in Keulen, een jaar eerder? De krant Bild meldde vorige week dat tientallen jongeren van "Arabische" afkomst in een café in Frankfurt bezoekers hadden lastiggevallen en vrouwen hadden betast. Honderden anderen zouden in een uitgaansgebied voor problemen hebben gezorgd. Nu staat vast: het was nepnieuws.

De politie in Frankfurt doet onderzoek naar twee bronnen van het verhaal, een kroegbaas en een vermeende klant van hem. Deze Irina A. vertelde in Bild dat haar borsten en schaamstreek waren betast. Gisteren meldde het Openbaar Ministerie in de Duitse stad dat A. tijdens Oud en Nieuw helemaal niet in Frankfurt was en dat haar verhaal dus ook niet waar kon zijn.

Kroegbaas Jan M. zou sympathiseren met de Pegida-beweging en de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland. Die zijn tegen de komst van vluchtelingen naar Duitsland. De politie noemt M.'s beschuldigingen kolder en zegt dat ze "elke grondslag missen".

Vragen en verbazing

De publicatie van Bild riep meteen veel vragen op. Op een enkeling na herkenden uitbaters van andere horeca-gelegenheden zich niet in de verhalen van M. en A. Zij spraken van een gewone jaarwisseling. Ook de politie reageerde verbaasd. Agenten hadden op 1 januari en in de dagen daarna geen enkele melding gekregen die wees op grootschalige aanrandingen.

Bild heeft het verhaal nu teruggetrokken en excuses aangeboden. "De redactie verontschuldigt zich nadrukkelijk voor de onjuiste berichtgeving en de beschuldigingen tegen betrokkenen", staat in een verklaring. De krant gaat nu uitzoeken hoe het zo ver kon komen.

Bild is met een oplage van 1,7 miljoen de grootste krant van Duitsland. Ook online hoort het blad bij de koplopers. Het verhaal dook daarom ook op in andere landen. Voor zover bekend hebben Nederlandse media het Bild-verhaal niet overgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl