Van Vliet: de Cauberg legde de koers dood

De Cauberg verdwijnt uit de finale van de Amstel Gold Race. In de komende editie staat de laatste passage van de befaamde Limburgse heuvel gepland op negentien kilometer van de finish, opdat de slotklim minder bepalend zal zijn voor het totale koersverloop. Met de parcourswijziging hoopt koersdirecteur Leo van Vliet de wedstrijd spannender te maken.

"Er was na afloop steevast discussie dat de koers te lang op slot zat omdat de Cauberg op twee kilometer van de streep te bepalend zou zijn", zegt Van Vliet. "Door de laatste klim van de Cauberg uit ons parcours te halen hopen we op een meer open wedstrijd, waarbij er meer kanshebbers zullen zijn en de aanvallers meer kansen krijgen.”

De finaleronde van de Amstel Gold Race, waarin de Cauberg niet meer beklommen wordt NOS

Wel Bemelerberg, geen Cauberg in finale

Nadat het peloton via Scheulder naar de Cauberg is gereden, wordt deze voor het laatst beklommen. Kort daarop begint de slotronde van veertien kilometer die de renners nog wel over de Geulhemmerberg en de Bemelerberg voert. De streep ligt op dezelfde plek als de afgelopen vier edities.

De rest van het parcours blijft zoals het was. De wedstrijd start op de Markt in Maastricht waarna de renners drie grote lussen door Zuid-Limburg rijden, voor ze aan de finaleronde beginnen. 

Finales van de Amstel Gold Race door de jaren heen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Finale al vaak veranderd

Het parcours van de Amstel Gold Race is door de jaren heen vaak veranderd. De finish lag van 1966, toen de eerste editie verreden werd, tot 1990 in Meerssen. Van 1991 tot 2002 eindigde de enige Nederlandse wielerklassieker in Maastricht. Daarna werd de streep getrokken op de top van de Cauberg, waar de wedstrijd in 2012 voor het laatst finishte.

Na de WK wielrennen van 2012 eindigde de koers 1,8 kilometer na de beklimming van de Cauberg, op dezelfde plek waar ook de streep lag tijdens de mondiale titelstrijd.

De Amstel Gold Race is dit jaar op zondag 16 april. Die dag komen ook de vrouwen in actie. Voor hen ligt de laatste beklimming van de Cauberg wel kort voor de finish.

STER reclame