1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Huiszoekingen bij Duitse imams om spionage

De Duitse autoriteiten hebben vanochtend huiszoekingen gedaan bij medewerkers van de Turks-islamitische stichting Ditib, verantwoordelijk voor zo'n 900 moskeeën in Duitsland. De woningen van vier geestelijken zouden zijn doorzocht. Ze worden verdacht van spionage. Er is niemand aangehouden.

Volgens Der Spiegel hebben imams informatie over vermeende Gülen-aanhangers doorgespeeld aan Diyanet, de Turkse overheidsinstantie voor religieuze zaken. Het zou gaan om bezoekers van de moskee en Duitse leraren. Ditib wordt volledig gefinancierd door Diyanet. Imams zijn in dienst van de Turkse overheid. De Duitse minister van Justitie zei in een reactie dat hij de invloed van de Turkse staat op Ditib te groot vindt.

Het onderzoek naar Ditib kwam op gang nadat een parlementslid van de partij Die Grünen met belastende documenten was gekomen. Ook de inlichtingendienst van de deelstaat Noordrijn-Westfalen meldde dat minstens dertien imams van Ditib veronderstelde Gülen-aanhangers aan Ankara hebben doorgegeven.

Ditib wijst de beschuldigingen van de hand. Wel kan het zijn dat sommige imams een verzoek van Diyanet verkeerd begrepen zouden kunnen hebben, zo verklaarde een woordvoerder van de vereniging eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl